28
Jan
10

overdue rent

Sudah setahun tB menyewa rumah rakan sekerja tB. Sebelum ini, tB cuma sewa satu bilik saja. Senang, tidak perlu melayan kerenah penyewa bilik yang lain.

Walaupun tB sewa satu rumah, tetapi tB sudah sewakan dua lagi bilik kepada orang lain. Selama setahun yang lepas, memang pelbagai ragam dan gaya penyewa-penyewa bujang itu. Bayar sewa lambat itulah masalah utamanya.

Bulan ini juga nampaknya tB terpaksa terhegeh-hegeh cari penyewa-penyewa itu yang kejap ada kejap tiada.

Memang tB plan nak pindah bila rumah kondo lelong yang tB baru beli bersebelahan selesai urusannya pada bulan April. Tapi tengoklah nanti.

Gambar diatas: kereta Mercedes Benz lama yang terburai bodol bumper depannya parking diperkarangan apartment tB tinggal.


12 Responses to “overdue rent”


  1. 1 dilaOHdila
    January 28, 2010 at 8:25 am

    aku pun pernah alami masalah yg sama. umah nak shuntek bilik nak yang cun. bagi segala kemudahan patutnya paham2 ler kan bila time nak bayor tu cepatler sikit. ni nak kena mintak baru terhegeh2…adakala makan hati. memang agak cerewet bila nak pilih kawan serumah ni. bukan apa takutnya malas nak pikir masalah yang comey2 ni. boleh jadi stress. eloknya bila nak amik penyewa ni kena brief betul2. tak paham gak….TABOK wayye! (ahak) mengko kabeh podo wedik arek dhurong mbareng YO

  2. 2 Rozita
    January 28, 2010 at 8:49 am

    masalah yg sukar di atasi..

  3. 3 tunbegia
    January 28, 2010 at 8:59 am

    mbakyu dilah,betul, arek di TABOK i kabeh,rozita,pening tau,

  4. 4 idasm
    January 28, 2010 at 9:02 am

    jenuh jugak bila setiap bulan macam tu kan. salam.

  5. 5 tunbegia
    January 28, 2010 at 9:41 am

    idasm:sungguh jenuh tau,

  6. 6 ibusinga
    January 28, 2010 at 10:10 am

    penyewa ‘biskut coklat cip..’tinggalkan je mesej besor2 kat pintu..

  7. 7 somuffins
    January 28, 2010 at 10:54 am

    Salam. Kalau ibusinga ada disini, SAH ni mesti blog owang Johor, kan kan kan?? Bila masuk kesini memula tadi, hati gemuruh cam nak rak .. nama tuan rumah tB?? Sama cam nama gelaran for my hubby TB (nama glemer dlm blog jer). p/s: Nelayan2 lagi dasyat, diorang tiap hari ‘bunuh’ ikan, kan kan kan?

  8. 8 tunbegia
    January 28, 2010 at 11:02 am

    ibusinga:terimakasih atas tip ibu,somuffins:memang tB orang Johor, tapi tiada kena mengena sedulor dgn ibusinga tau, dan juga your hubby TB itu,

  9. 9 h4ni3
    January 28, 2010 at 11:07 am

    salam tBpayah berurusan dgn orang mcm nitakpun beli padlock lain, kuncikan saja rumah itunak masuk? sila baya sewa dulu😉

  10. 10 tunbegia
    January 28, 2010 at 12:22 pm

    h4ni3:kalaulah boleh buat macam begitu,

  11. 11 Faarihin
    February 1, 2010 at 5:06 am

    singgah sini incek Tbanggap ajelah dia orang tengah sengkek.. huhuhu..p/s: minta izin nak add link blog incek Tunbegia yer.. salam ukhwah dari saya.. (^__^)

  12. 12 tunbegia
    February 1, 2010 at 7:24 am

    faarihin:thanks follow tB yang tiada apa-apa ini,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
January 2010
M T W T F S S
    Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

yang lampau


%d bloggers like this: