29
Jan
10

to become a property millionaire

Sudah lebih empat bulan tB melibatkan diri dan berjinak-jinak dalam jual beli rumah lelong. Setakat ini, tB sudah beli dua rumah lelong. Satu, rumah teres 2 tingkat. Satu lagi, kondominium bersebelahan tempat tB menyewa. Tapi tB belum pernah jual lagi.

Kelmarin, tB sudah terbeli buku ‘How to become a Millionaire Landlord’ oleh Azizi Ali. Buku yg menceritakan tentang pembelian rumah dan menyewakan kepada orang lain. Walaupun banyak informasi yang berguna, tapi tB merasakan yang tB tidak layak menjadi seorang landlord yg penyabar. Pengalaman menjadikan kita dewasa kan.

Sebenarnya tB bukanlah banyak duit sebab beli rumah lelong sampai dua buah. Itupun tB pinjam duit dari bank juga. Duit buat duit dengan cara pelaburan membeli rumah, tidak salah disisi undang-undang kan. Sebab kata orang bijaksana, beli kereta jual kereta beli kereta tidak menguntungkan, sebab harga kereta akan merundum jatuh. Begitu juga kalau melabur dengan pelaburan saham. Untung sabut timbul, untung batu tenggelam.

Semoga urusan projek ‘rumah lelong’ tB akan berjalan lancar seperti yg dirancang. InsyaAllah.

Gambar diatas: buku motivasi How To Become A Millionaire Landlord


43 Responses to “to become a property millionaire”


  1. 1 cacah
    January 29, 2010 at 9:34 am

    ermm… nanti update la lagi perkembangan beli rumah ni.. i like.. nanti insyaAllah tahun ni I pun nak beli rumah…

  2. 2 tunbegia
    January 29, 2010 at 9:48 am

    cacah:bestlah nanti kalau cacah kawin, laki cacah cuci kaki je masuk rumah, hehehe tB bergurau saja,cacah dah ada kereta jiji kan?

  3. 3 Faizah Jaafar
    January 29, 2010 at 10:14 am

    kita pon sama…insya Allah takde arah melintang..nak bli umah tahun nih…tB boleh laa tolong kengkawan nnt yer…

  4. 4 tunbegia
    January 29, 2010 at 10:16 am

    faizah jaafar:nak tolong macamana,tB pun bank yang tolong,

  5. 5 maza
    January 29, 2010 at 11:23 am

    wahh.. its a good investment though.tapi memang betul pun, aset tak mudah cair ni perlukan kesabaran..liquidity nyer payah menyebabkan pelrunya cash flow, dan kecaiaran kukuh lorr.. huhuhu

  6. 6 tunbegia
    January 29, 2010 at 11:38 am

    maza:memang pengalaman kamu matang begini,

  7. 7 Rozita
    January 29, 2010 at 12:14 pm

    semoga berjaya jadi jutawan~

  8. 8 tunbegia
    January 29, 2010 at 12:15 pm

    Rozita:insyaAllah, jutawan harta saja,

  9. 9 IRIS
    January 29, 2010 at 1:22 pm

    Salam Tun Begia..(nama yang sgt menarik.)Thanks menjengah….ya, cepat2 jadi jutawan, jangan lupa saya ok.

  10. 10 tunbegia
    January 29, 2010 at 2:22 pm

    iris:salam juga (harap2 bukan nama saja yg menarik,)

  11. 11 Masy
    January 29, 2010 at 3:50 pm

    mana komen gua, dah kene delete ke?­čśŽ

  12. 12 dilaOHdila
    January 29, 2010 at 4:17 pm

    tak dongakney ben suggeh sak enben….amin

  13. 13 Mak Su
    January 29, 2010 at 5:09 pm

    kalau sabar dan ada capital mmg berbaloi usaha tu, maksu pun ada gaks verangan, tapi tahap verangan aje ler, huhuuhu

  14. 14 cacah
    January 29, 2010 at 5:26 pm

    tB ni… macam familiar jer heheh… siap kenal jiji.. haha…salam hari jumaat eh!

  15. 15 blueCITY®
    January 29, 2010 at 5:38 pm

    tb,brangan2 gak nak jadi jutawan nihheeeeeeetapi cam angan2 jer laekekkektapi kalau tak jutawan punsyukur apa yg adacuma kalau jutawan tuhyahuuuuuuuuuuops,lagi bersyukurheeeeetq singgah blog n komen

  16. 16 AzuanBudakMemandai
    January 29, 2010 at 8:21 pm

    bagus cara melabur camni huhu

  17. 17 tunbegia
    January 30, 2010 at 12:09 am

    masy:mana ada delete, gabrah la awak minah,mbakyu dilah:amin ya robbal alaminn,maksu:maksu nak jadi mak jenin begitu,

  18. 18 tunbegia
    January 30, 2010 at 12:10 am

    cacah:kalau tB jadi ‘silent reader’ cacah percaya ke tidak,blue:hendak capai cita-cita kita kena berangan,azuan:cubalah try,

  19. 19 Qaseh
    January 30, 2010 at 11:24 am

    salam ziarah tun…semoga sihat2 selalooo…

  20. 20 LiNda
    January 30, 2010 at 11:25 am

    Salam ziarah tb..Saya suka corak pemikiran anda . Gud luck !

  21. 21 tunbegia
    January 30, 2010 at 11:30 am

    linda:corak biasa saja,qaseh:salam juga,

  22. 22 blueCITY®
    January 30, 2010 at 11:58 am

    hepy weekend tbbetul betul betulsebab tu i suka angan2 niwakakkakak

  23. 23 tunbegia
    January 30, 2010 at 12:19 pm

    blue:kalau berangan saja tapi tidak usaha tidak akan menjadi, bukan begitu?

  24. 24 nj
    January 30, 2010 at 6:16 pm

    tB…I like your blog layout… Pertama kali Purpleheart jenguk. Walaupun baru…tu diaaa ramai dah peminat…keep it up.

  25. 25 LotsOfLove-Pearls
    January 30, 2010 at 6:16 pm

    Hi TB..thanks berkunjung ke blog saya..jom kita berkongsi cerita..

  26. 26 tunbegia
    January 30, 2010 at 6:26 pm

    LoL:kita berkawan saja,nj:terimakaseh sudi bertandang blog tB yang tiada apa apa ini,

  27. 27 Erna
    January 30, 2010 at 7:48 pm

    semoga tercapai impian jadi jutawan..jadilah jutawan yang budiman..

  28. 28 tunbegia
    January 30, 2010 at 7:51 pm

    erna:doakan saja,

  29. 29 NJ
    January 30, 2010 at 8:18 pm

    salam TB..tengkiu sudi jenguk umah saya..betol ke umur TB ni 99 tahun…mcm umur rumah dgn MPPJ je ikat 99 tahun..ermmm…salam kenal dan ziarahtapi cmane nak jadi follower u ek?…x nampak la kat mane nak click….

  30. 30 tunbegia
    January 30, 2010 at 8:23 pm

    nj:tB pun baru blogging, tak pandai nak follow, tapi nj boleh letak dalam blog list dulu,salamm,

  31. 31 secangkir madu merah
    January 30, 2010 at 9:35 pm

    baguslah ada wawasan utk jadi cepat kaya dgn jalan yg halal dan baik begitu..mudah2an dipermudahkan segala urusan..sekarang ni byk dgr invest membeli emas lagi banyak keuntungan dari jual beli kereta dan rumah…kereta memang harga semakin lama semakin jatuh..rumah pulak kena tgk location dan klu disewa kena berhati2 jgn tertipu dgn penyewa sbb lambat bayar sewa lagi haru klu penyewa lari tengah malam dgn bil2 api & air bertunggak tak dibayar..rumah pulak tak serupa rumah, terkopak sana terconteng sini…tapi emas.. renung renung kan lah…

  32. 32 tunbegia
    January 31, 2010 at 12:07 am

    madu:kalau jual beli emas pun perlukan modal begitu, yatie ceritalah,

  33. 33 iza~de~bintang
    January 31, 2010 at 6:47 pm

    waaa hebatnya, sampai dua buah sekali borong. semoga tB akan berhasil mencapai impian tu :)p/s: thanks sebab singgah yer­čÖé

  34. 34 tunbegia
    January 31, 2010 at 6:49 pm

    iza:terimakasih juga,

  35. 35 ixora
    January 31, 2010 at 11:59 pm

    salam tuk tB gak..jgn sakit tb sdah…ahaks…samat menjd jutawan…nywy, thnks singgah blog Xora…siap da ad link lg..nnt Xora link alek k…=)

  36. 36 tunbegia
    February 1, 2010 at 12:05 am

    ixora:jangan nama kamu saja secantik bunga jenjarum = ixora begitu sudah, salamm,

  37. 37 Faarihin
    February 1, 2010 at 5:06 am

    Salam singgah di sini incek Tunbegia..Tq sudi singgah ke blog saya…wah.. saya pun teringin nak buat macam incek Tb nanti.. (^__^)

  38. 38 tunbegia
    February 1, 2010 at 7:19 am

    faarihin:salam, dan terimakasih juga sudi ke blog tB yg tiada apa-apa ini,

  39. 39 idasm
    February 1, 2010 at 1:53 pm

    pasang niat dulu tak salah.. mana tahu dimakbulkan tuhan 1 hari nanti.. amin!

  40. 40 tunbegia
    February 1, 2010 at 2:57 pm

    idasm:aminn juga,

  41. 41 cacah
    February 2, 2010 at 8:59 pm

    tB, ye… cacah percaya je…

  42. 42 tunbegia
    February 2, 2010 at 9:03 pm

    cacah:dont worry my dear, kita kawan saja, boleh begitu,

  43. April 6, 2010 at 4:10 pm

    Assalamualaikum warahmatullah.

    Gaya penulisan dan gaya arrangement isi dan blog ni membuatkan ف terfikir seorang rakan blog yg sudah lama menyepi. pelanduk dua serupa?

    btw, good luck dan semoga berjaya. berakit rakit ke hulu, berenang renang ke tepian. bersabar – sabar dahulu, berenjoy – enjoy kemudian­čśÇ


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
January 2010
M T W T F S S
    Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

yang lampau


%d bloggers like this: