01
Feb
10

kasih ibu,

Hãri ini hãri Wilãyãh Persekutuãn Kuãlã Lumpur yãng ke 36. Memãng tB bercuti, sãmbung cuti dãri weekend yãng pãnjãng. Tãpi tB ãdã tugãsãn pulã sebãb kenã pulãng ke kãmpung ibu tB untuk trãnsfer kãn duit ÃSB ibu.

Beberãpã minggu nãn lepãs, ibu tB sudãh cãkãp-cãkãp sedu-sedãn dengãn tB. Pãsãl duit simpãnãn ibu tB kãlãu ibu tiãdã nãnti. Yãng tB sudãh terjemãhkãn berbunyi begini:


emãk nãk kãu simpãn duit ni sekãrãng, nãnti kãlo emãk dãh tãkde, orãng kãtã – susãh ãnãk-ãnãk emãk nãk keluãrkãn… nãk kenã pegi mãhkãmãh lã, nãk kenã ãngkãt sumpãh lã, mãcãm-mãcãm..

emãk nãk ko yg simpãn sebãb ko sorãng je (dãri 10 orãng ãdik-berãdik) yg bãgi emãk duit tiãp-tiãp bulãn…

Begitu terhãru tB mendengãrnyã.

Tetãpi tB tidãk tãnyã dãn berbincãng dengãn ibu lãgi, bãgãimãnã duit simpãnãn ibu nãnti untuk diãgih-ãgihkãn bilã ibu tiãdã nãnti. Bukãn sãjã duit, mãlãhãn tãnãh sekãngkãng kerã dãn jugã rumãh ibu sekãrãng (wãlãupun selãlu ditenggelãmi bãnjir.)

Wãlãupun tB tãhu duit simpãnãn ÃSB ibu tidãklãh bãnyãk mãnã, tãpi cukup kãlãu hendãk menunãikãn ibãdãt hãji beberãpã kãli lãgi. (Ibu tB sudah dua kali pergi tunaikan haji dan sekali pergi umrah.) Tãpi ibu nãmpãknyã sudãh tidãk secergãs dulu, tidãk lãrãt jãlãn jãuh-jãuh.

Begitulãh rãsmi hidup di duniã nãn fãnã ini, yãng tuã bãkãl berpergiãn dãhulu meninggãlkãn kitã. Tetãpi kitã jugã tidãk tãhu rãhsiã Illãhi, mungkin tB yãng pergi dãhulu sebelum merekã. Wãllãhuãlãm.

Gambar diatas: wajah seorang ibu,
Gambar kecil: klasik 1970 di Semporna, Sabah,


24 Responses to “kasih ibu,”


  1. 1 ~~~ kay ~~~
    February 1, 2010 at 8:09 am

    salam,thanks for dropping by (^_^)have a lovely day!

  2. 2 idasm
    February 1, 2010 at 9:24 am

    kasih ibu bawa ke syurga…. Insyaallah.

  3. 3 Tie
    February 1, 2010 at 10:04 am

    Tunbegia, Boleh.. upah orang tunaikan haji mak tu.. cuba tanya orang-orang kat masjid tu atau yang dah biasa buat. Insyaallah.. tolonglah mak tunaikan haji dia, selagi terdaya.

  4. 4 Qaseh
    February 1, 2010 at 10:07 am

    salam TB🙂.sama le ngan qaseh…sampai mama qaseh marah sebab qaseh x nak simpankan simpanan dia…:)kadang2 x banyak pon rasa berat sgt nk pikul tanggungjawab mcm ni..

  5. 5 HLiza
    February 1, 2010 at 10:19 am

    Best jugak blog Encik Tun nih..kisah ibu memang selalu menyentuh hati.

  6. 6 blueCITY®
    February 1, 2010 at 10:51 am

    selamat bercuti tb,tahniah, menjadi anak yg baikcuma,,nasihat saya,walau kita tahuibu juga tahutapi hati2 adik beradik lain kita tak tahumungkin kita ikhlas nak jadi pentadbir duit2 ibutapi, masa akan datangmasa ibu tiadamacam2 cerita akan keluarso,harap bersedia untuk itujaga diri tb

  7. 7 Nadri aka AyahAiman
    February 1, 2010 at 11:12 am

    ibu sememangnya tidak mahu menyusahkan anak2nya.tp yg pelik, kenapa anak2 jaman sekarang suka menyusahkan ibubapanya sendiri. mereka lupakah akan cerita “Si Tanggang”..aku beruntung kerna masih ada insan yg dipanggil IBU..

  8. 8 ixora
    February 1, 2010 at 11:25 am

    kaseh ibu mmbawa ke syurga…Xora nak jd mcm mak..penyabar..tp kdg2 ikut perangai ayah yg agak tidak sabar…erkkkk…

  9. 9 tunbegia
    February 1, 2010 at 11:35 am

    kay:salamm juga,idasm:insyaAllah, aminn,

  10. 10 tunbegia
    February 1, 2010 at 11:40 am

    tie:ibu tB sudah pergi haji dua kali, umrah sekali, sekarang sudah tak larat,qaseh:samalah kita, baru saja tadi tB bgaduh dgn ayah tB,

  11. 11 noniey
    February 1, 2010 at 1:44 pm

    entry ni memang menyentuh ah.. sedih plak rasa.. teringat mak kat umah..

  12. 12 ibusinga
    February 1, 2010 at 1:46 pm

    syurga bawah tapak kakinya..

  13. 13 tunbegia
    February 1, 2010 at 1:47 pm

    blue:thanx for d advice,AA:sitanggang bukan nak menyusahkan emaknya, tapi tak ngaku ada emak sebegitu,

  14. 14 tunbegia
    February 1, 2010 at 1:50 pm

    ixora:anak abah bah,noniey: jangan sedih2 begitu,ibusinga:iya ibu,

  15. 15 dilaOHdila
    February 1, 2010 at 4:46 pm

    kabarey, mogo warasriko jek untung jek duwe emak sing dikasihiIso ngomo iso sembang iso mak ey rukuni anak2 eydidongakney emak ey waras yo…kesuwun

  16. 16 tunbegia
    February 1, 2010 at 7:20 pm

    mbakyu dilah:syukur gakk,

  17. 17 cacah
    February 2, 2010 at 12:11 pm

    saya pun baru balik dari kampung. lepak2 dengan mak…🙂 saya join mak and geng tempat kerja dia main kutu je… hehe

  18. 18 tunbegia
    February 2, 2010 at 12:14 pm

    cacah:anak emak main kutu saja,

  19. 19 LiFe Is BeAuTifUl LyRiC
    February 3, 2010 at 10:06 pm

    syahdunya entry nih..

  20. 20 tunbegia
    February 3, 2010 at 10:07 pm

    life:thanks kerana tumpang syahdu,

  21. 21 secangkir madu merah
    February 3, 2010 at 11:34 pm

    untung ibu punya anak seperti tb…kasih ibu membawa ke syurga..sayangi lah ibu sementara masih didepan mata

  22. 22 tunbegia
    February 4, 2010 at 12:10 am

    madu:insyaAllah dan terimakasih ya,

  23. 23 Mama Miraki
    February 5, 2010 at 4:30 am

    salam….dulu arwah abah pun mcm mak tb..time dia sakit kat spital,,beria suruh keluarkan duit dia untuk bayar bill spital ( private hospital) tapi kami x sampai hati. sampai akhirnya dia meninggal dunia….memang macam2 prosedure nak keluarkan duit si mati..bertahun jugalah..lepas tu kami masukkan dalam akaun arwah mak….buatkan mak kad ATM….tapi mak kata dia tak perlukan duit dah….tak lama mak pun menurut jejak abah….oooooosedih sekarang mak dah abah dah ada dah…

  24. 24 tunbegia
    February 5, 2010 at 4:33 am

    mama miraki:sungguh sedih,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

yang lampau


%d bloggers like this: