05
Feb
10

Why I Don't Have Facebook

“Encik tB ãdã fãcebook tãk?”
Kãtã seorãng kãwãn tB beberãpã bulãn yãng lãmpãu. Diã merãsã hãirãn dãn ãneh. Pelik bin ãjãib jugã. Sebãb semuã orãng ãdã Fãcebook sudãh.

Bukãn setãkãt Fãcebook, Twitter, Nuffnãng, Friendster, Myspãce bãgãi pun tB tãk ãdã. Blogging ini pun tB bãru stãrt minggu lepãs.😉

Bukãn tB kãtã Fãcebook tidãk elok. Rãmãi sudãh kãwãn-kãwãn tB ãdã Fãcebook. Boleh bertemu kãwãn-kãwãn lãmã, kãtãnyã. Boleh kenãl kãwãn-kãwãn bãru jugã. Mãcãm kãtã orãng, yãng jãuh kitã dekãt-dekãtkãn, yãng dekãt kitã rãpãt-rãpãtkãn.

Boleh mãin gãmes, kãtãnyã. Adã bãnyãk gãmes bãgãi, Mãfiã Wãrs, Vãmpire Wãrs, Fãrm Ville, Zyngã Poker dãn mãcãm-mãcãm. Boleh berkebun, tãnãm kelãpã sãwit, tãnãm ãnggur, tãnãm strãwberries, belã kãmbing hitãm jugã. Boleh buãt pelbãgãi kuiz-kuiz bãngãng. Boleh tãg dãn untãgkãn gãmbãr-gãmbãr dengãn ãwek-ãwek jelitã dãn tidãk jelitã, dengãn binãtãng pelihãrããn, dengãn gãmbãr mãkãnãn pun boleh jugã. Sungguh meriãhkãn kãwãn-kãwãn.

Tãpi tidãk mengãpã. Mungkin tB perlukãn ketenãngãn buãt mãsã ini. Mãkãn nãsi pãprik, telur dãdãr dengãn ãir suãm seorãng diri pun bãhãgiã jugã.

Kãtã orãng putih, I respect yours to hãve ã Fãcebook, so pleãse respect mine not to.

Gambar diatas: pertama dan terakhir bertemu dengan salah seorang penulis buku Lagej yang tersohor. Tanpa bantuan Facebook pun kalau memang dah jodoh, asam didarat ikan dilaut, (atau garam dilaut asam digunung) bertemu juga dalam belanga!
Nota tambahan: gambar diatas tB tak curi-curi capture, dan tB tak pakai Iphone yang canggih itu ya kawan-kawan. Harap maklum.


20 Responses to “Why I Don't Have Facebook”


  1. 1 Masy
    February 5, 2010 at 8:32 am

    yg terakhir ke? oooo…. ok ok🙂

  2. 2 Ely Hasrul
    February 5, 2010 at 8:34 am

    my fren said ‘i don wan fb coz i don wan cia to know abt me’ hehehenice blog

  3. 3 Faarihin
    February 5, 2010 at 8:45 am

    saya ada fb.. tapi rasa cam nak delete lah plak.. huhuhu.. (^__^)

  4. 4 tunbegia
    February 5, 2010 at 8:55 am

    masy:jangan sentap nok, tB bilang ‘yg pertama dan terakhir’ sehingga hari ini, esok lusa tak tahu nok,tapi tengok smiling icon itu macam kamu suka saja,ely:thank you,faarihin:delete saja,

  5. 5 azieazah
    February 5, 2010 at 9:03 am

    Salam Jumaat TUN… Kak Azie ada akaun FB, tapi tak galakkan orang tag me, or add me.. sbb Kak Azie takda masa nak layan and tak minat and tak reti nak bermain-main dalam FB..Hmmm… gambar di atas macam kat area Shah Alam jerrrrr…:D

  6. 6 sisdee
    February 5, 2010 at 9:13 am

    salam…tak pe..tak smestinya tak de FB tu ketinggalan zaman..hehehehhe..dpends pd diri sendiri kan..kan…:D

  7. 7 noniey
    February 5, 2010 at 9:18 am

    wah tb, tak register fb pun tapi tau ek sume game2 dlm fb.. hehehe…tapi fb ada +ve feedback nyer… cam saya, skrang ni announce je apa2 dlm fb.. sebab sume students dah ada fb.. on 24 hours lak tuh..

  8. 8 tunbegia
    February 5, 2010 at 9:27 am

    azieazah:salam jumaat juga,sisdee:sungguh depends,noniey:sungguh glamour cikgu,

  9. 9 Catwoman
    February 5, 2010 at 9:29 am

    Salam TB…..Errrkkkkk……ko takde FB??(Cehhhh, soklan skema la pulak….)Ekceli, FB ni tak penting pun. Aku ada FB, tapi tak layan sgt. Once a while je la…..;)

  10. 10 dina
    February 5, 2010 at 9:40 am

    hai, cantik blog TB, saya pun ada facebook~sangat melalaikan… bagus juga kalau tak ada… hehehee

  11. 11 blueCITY®
    February 5, 2010 at 9:50 am

    heeeeeeeeeeeeeee,tb kita sama la pulaki tak ada gak akauan fbramai gak la yg kenen2 suruh i buat fbbest la katanya, senang la katanyatapitak nakkkkkkkkkkkki belum sedia lagi nak ada fbkenapa?biarlah rahsia,heeeeeeeeeeeee

  12. 12 tunbegia
    February 5, 2010 at 9:51 am

    zyma:salam jumaat,dina:terimakasih singgah kemari, baru datang sudah kata cantik, thank you very much,

  13. 13 azieazah
    February 5, 2010 at 9:51 am

    Saya suka blog TUN kerana bahasa mudah, tiada ayat yang pening, cerita simple…

  14. 14 tunbegia
    February 5, 2010 at 9:53 am

    blue:kamu dah ada bf tak?nyam nyam,azie:sungguh mudah dan mesra alam hendaknya,terimakasih juga,

  15. 15 LotsOfLove-Pearls
    February 5, 2010 at 9:54 am

    Saya ada FB.Hanya untuk memenuhi syarat.Sekali sekala datang gak lepak.Tapi memang betullah, boleh jumpa kwn lama.Hehe

  16. 16 Watierman, rmanbkr
    February 5, 2010 at 10:13 am

    Salam TB..TQ for hopping into my blog…I dont like FB for my own reasons….!!!Great weekend ya!

  17. 17 tunbegia
    February 5, 2010 at 10:57 am

    LOLpearls:jumpa kawan lama saja?watierman:salam weekend juga,

  18. 18 dilaOHdila
    February 5, 2010 at 11:56 am

    salam jemuaah…rak payahlah melebu FBmengko tanganey jadi NRAThill ayyersatu keje pun nak kena pandang Fb (ha ha ha)Fb punya eyecontact yg sunggguh powermampu menundukkan emponyer owner….

  19. 19 Nadri aka AyahAiman
    February 5, 2010 at 11:56 am

    guna fb utk promote blog selain chatting ngan kwn2 lama, anak buah & bukan dgn kekasih gelap..

  20. 20 tunbegia
    February 5, 2010 at 12:09 pm

    mbakyu dilah:salam jemuaah jugakk,ayah aiman:chatting itu apa benda erk, (sambil tB menggaru-garu kepala,)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

yang lampau


%d bloggers like this: