11
Feb
10

cabaran tetap diharungi

20 hãri yãng lepãs. Dãpãt beli rumãh lelong keduã. Esoknyã, mohon bãnk loãn di duã bãnk.

Pãgi Selãsã kelmãrin, bãnk A sudãh reject. Alãsãnnyã sebãb ‘insufficient income resources’. Dãmn. Sebenãrnyã, bãnk yãng sãmã sudah ãpprove bãnk loãn untuk rumãh lelong pertãmã. Tãpi ãuntie officer kãtã, orãng lãin yãng bãgi ãpprovãl kãt heãdquãrter mãã. Dãmn, Damn lãgi. Memãng risiko tinggi beli property untuk pekerjã kuli yang tiãda pendãpãtãn tetãp. Tiãdã pãyslip dãn EA form seãdãnyã.

Jãdi, tinggãl bãnk B sãjã. Memãng cemãs gilã. Cãmãnã kãlãu bãnk B pun reject jugã? Aduhãi.

Tengãh mãlãm semãlãm, tidur lewãt. Selãlunya jãm 9 sudãh terlelãp, tãpi jãm 10.07 mãsih terkebil-kebil fikir mãsãlãh duniã. Mãcãm Duniã Jãm 10.

Tetibã mãcãm bermimpi – iPhone berdering. Nombor dãri ãreã tengãh bãndãrãyã. Tengok jãm, pukul 12.05 midnite sudãh. Biãrkãn sãjã. Deringãn mãti sendiri.

Beberãpã detik (bãhãsã Indon untuk sããt), terimã sms. Rupã-rupãnyã dãri officer bãnk B. Bilãng, bãnk loãn sudãh ãpprove. Boleh sign letter of offer (LO) bilã-bilã mãsã. Fuyoh – memãng tãbik spring kãt officer yãng mãsih kerjã tengãh-tengãh mãlãm butã.

Pãgi semãlãm, sudãh sign dãn ãmbil LO itu. Gembirã sungguh tãk terhinggã, dãn legã jugã. Sebãb ãbãng officer bilãng hãmpir kenã reject sebãb reãson yãng sãmã mãcãm bãnk A.

Bolehlãh mãlãm ini tidur lenã dãn bãngun ãwãl mãcãm biãsã.🙂 100 more dãys to go.

Gambar diatas: surat LO yang masih berbau bank, bayangkan dari RM133K, bank dapat RM265K atas angin saja, dasar capitalist,


40 Responses to “cabaran tetap diharungi”


  1. 1 Masy
    February 11, 2010 at 8:52 am

    bole la wat kenduri sate utk meraikan hari bahgia ni heheh

  2. 2 azieazah
    February 11, 2010 at 9:57 am

    Tahniah… untuk kedua-dua pihak. Pemberi pinjam atau yg meminjam, tetap ada untung.. jika tidak konsep lelong tidak menjadi…:)lepas ni mesti tambah yakin nih… pagi ni mesti belanja itu Abang Officer Bank makan Roti Sardin ekkk…:)

  3. 3 tunbegia
    February 11, 2010 at 10:02 am

    masy:itu baru permulaan, urusan belum selesai, banyak lagi yang mendatang,

  4. 4 tunbegia
    February 11, 2010 at 10:03 am

    azieazah:alhamdulillah, memang mencabar beli rumah lelong dengan pendapatan yg tak stabil,tapi pengalaman itu memang priceless,

  5. 5 ibusinga
    February 11, 2010 at 10:08 am

    tak lama lagi..bisnes juta2 nih…

  6. 6 @xiM
    February 11, 2010 at 11:07 am

    selamat mengharungi cabaran!!nanti sila banjer saya makan satay:)

  7. 7 tunbegia
    February 11, 2010 at 11:12 am

    ibu:insyaAllah, moga moga tercapai impian,

  8. 8 tunbegia
    February 11, 2010 at 11:13 am

    axim:satay no hal, tapi teringin nak makan mee kolok kat miri,

  9. 9 Mak Su
    February 11, 2010 at 11:35 am

    dahsat ek benk benk buat duit.

  10. 10 azieazah
    February 11, 2010 at 11:37 am

    TUN > Sebut Mee Kolok? huhuhu.. sampai hari ini belum reda perasaan teringin saya ni..

  11. 11 tunbegia
    February 11, 2010 at 11:39 am

    mak su:bank memang dahsyat,

  12. 12 tunbegia
    February 11, 2010 at 11:39 am

    azieazah:rebus saja mee maggie,

  13. 13 mamai
    February 11, 2010 at 11:52 am

    banyaknya beli rumah saper nak duduk

  14. 14 dilaOHdila
    February 11, 2010 at 12:05 pm

    TB….sugeh ikidino yonyang bangi kenek lah belonjor aku medang yo (ahak)

  15. 15 tunbegia
    February 11, 2010 at 12:06 pm

    mamai:beli untuk jual saja,

  16. 16 tunbegia
    February 11, 2010 at 1:00 pm

    mbakyu dilah:sing sugeh yolah bank bank capitalist sedunio, haku kan numpang lalu waie,

  17. 17 nohas
    February 11, 2010 at 2:27 pm

    Pelaburan selamat..high risk, high return.Dah lama tak buat auction case.

  18. 18 matahari
    February 11, 2010 at 2:31 pm

    Nasib baik bank sms kata loan approve, kalau sms tengah2 mlm kat tak approve, mau plak officer bank tu kena baling ngan iphone kan? ;)Good luck…wish I have a courage like yours.

  19. 19 tunbegia
    February 11, 2010 at 2:38 pm

    nohas:awak lawyer kah?

  20. 20 tunbegia
    February 11, 2010 at 2:39 pm

    matahari:janganlah cakap tak approve, sedih tau,thanks for the wish,

  21. 21 nohas
    February 11, 2010 at 5:38 pm

    Saya valuer, kerja value-value hartanah.

  22. 22 MSOM
    February 11, 2010 at 5:46 pm

    Kok penak tenan ngolek duit yo kang!

  23. 23 tunbegia
    February 11, 2010 at 6:06 pm

    nohas: oic, mesti dah biasa dgn jual beli rumah,

  24. 24 tunbegia
    February 11, 2010 at 6:08 pm

    matsom:ngomonge sopo penak,

  25. 25 izan
    February 11, 2010 at 7:33 pm

    beli – jual…. beli – jual…. ishhh kaya tu…

  26. 26 HLiza
    February 11, 2010 at 9:20 pm

    Teringin gak nak speaking Jowo macam dalam komen2 tu..sayangnye ayahanda tak ajar..yg tau mangan aje..he he. Secalit kisah susah-payah mencari kehidupan ya..

  27. 27 tunbegia
    February 11, 2010 at 9:24 pm

    izan:insyaAllah, amin,

  28. 28 tunbegia
    February 11, 2010 at 9:25 pm

    hliza:jom speaking siam,

  29. 29 Faarihin
    February 11, 2010 at 11:34 pm

    tahniah.. akhirnya dapat gak ntuk loan itu.. (^__^)

  30. 30 Dak Wan®
    February 12, 2010 at 2:59 am

    Janji approved kira ok lah kan? Yang penting, boleh untung kan? Hehehe

  31. 31 Sz
    February 12, 2010 at 4:02 am

    ooo best nya TB..sudah ada 2 rumah “baru” beli? tahniah! ~mama|sarah|syimir~http://syimirmikail.blogspot.com

  32. 32 tunbegia
    February 12, 2010 at 6:03 am

    faarihin,alhamdulillah, syukur,

  33. 33 tunbegia
    February 12, 2010 at 6:08 am

    the island:waalaikumsalam,

  34. 34 tunbegia
    February 12, 2010 at 6:09 am

    dak wan,belum untung lagi,

  35. 35 tunbegia
    February 12, 2010 at 6:09 am

    mama sz:rumah lama,

  36. 36 Nadri aka AyahAiman
    February 14, 2010 at 5:48 pm

    w/pun ambil pembiayaan cara islamic, keuntungan masih menjadi keutamaan bagi pihak bank..cuma antara kelebihan pembiayaan islamic: 1) ada harga beli & jual, tiada unsur ghar2, guna istilah profit instead of interest, ada harga siling dll.p/s org kerja bank skrg nie kena ikut SLA (service level agreement)..tu yg kena kerja sampai malam..klu tak siap kerja akan effect diaorang punya bonus..

  37. 37 Nadri aka AyahAiman
    February 14, 2010 at 5:48 pm

    w/pun pinjaman tu dibuat secara islamic, tp faktor keuntungan masih menjadi keutamaan bg pihak bank..kelebihan pinjaman secara islamic ialah ada harga beli & jual, ada kadar siling, guna perkataan profit instead of interest, tiada unsur ghar2..p/s: kerja dkt bank mmg kena stay sampai malam sbb nak ikut SLA (standard level agreement)..

  38. 38 tunbegia
    February 14, 2010 at 10:37 pm

    ayah aiman:thanks for the explanation yang panjang lebar,

  39. 39 vivavogue
    February 20, 2010 at 6:18 am

    fuhhh…cargasnya tun kumpul reta…

  40. 40 tunbegia
    February 20, 2010 at 6:24 am

    vivavogue:ala, baru saja nak belajar,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

yang lampau


%d bloggers like this: