19
Feb
10

english 101 – nyiur

Hãri ini hãri Jumããt de. Letãk gãmbãr mãsjid sudãh.

Kelmãrin mãsã jãlãn-jãlãn dãri pekãn Chãmek ke bãndãr Kluãng. Sorãng diri tentunyã (mãcãm biãsã lohh). Singgãh sebentãr di kãmpung Niyor untuk solãt jãmãk qãsãr. Ejããn Niyor ãtãu Nyior atau Nyiur? Konpius mãk. Tãpi setãhu kitã, nyiur itu buãh kelãpã tawww.

Teringãt-ingãt zãmãn sekolãh rendãh. Kelãs Bãhãsã Inggeris dãrjãh enãm di sekolãh kãmpung melãyu.

Perkãtããn orang putih pertãmã yãng ditãnyã oleh English teãcher (ãrwãh Cikgu Abdul Rãuf – cikgu pãling bãik yãng pernãh dikenãli). Terngiãng-ngiãng sãmpãi sekãrãng.

Apã mãksud ‘coconut’?

Sãtu kelãs terpingã-pingã. Sãtu kelãs terketãr-ketãr. Semuã memãndãng pelãjãr pãling cerdik dãlãm kelãs.

Mãnãlãh kitã orãng tãhu. Wãlãupun setiãp minggu ãdã tonton TV citer Combãt bãgãi, citer Six Million Dollãr Mãn, Chãrlie’s Angels, Mãnix, Hãwãii Five O jugã. Tãpi tãk ãdã pun Vic Morrow ãtãu dorãng sebut ‘coconut’? Ke mãk yãng tãk pãhãm? :-p

Cikgu kuãr dãri kelãs. Tãk bãlik-bãlik sãmpai wãktu bãlik sekolãh.

Gambar diatas: masjid di Kampung Niyor (Nyior?), Paloh, Kluang,


43 Responses to “english 101 – nyiur”


  1. 1 lupekanje
    February 19, 2010 at 8:18 am

    Salam kunjung..Aha..suka citer Charlies Angel, six million dollar man ngan combat tu…sanggup pi menonton kat rumah org sbb rumah sndiri tk ada tv masa cite combat tgh hot tuh..thn 70an kann..hehe

  2. 2 ibusinga
    February 19, 2010 at 8:48 am

    ala…. me bukan first…’ayaq kelapaq..’Cikgu itu merajuk??!

  3. 3 tunbegia
    February 19, 2010 at 8:50 am

    lupekanje:salam juga,

  4. 4 tunbegia
    February 19, 2010 at 8:52 am

    ibu:wah, sungguh pandai ibu,

  5. 5 jariintanku
    February 19, 2010 at 8:53 am

    salam ziarah kesini pula…terima kasih singgah diblog Kakintan…wahhhhh cerita yang anda minati juga saya minati disaman persekolahan dulu…sama macam lupakanje….kat rumah sendiri tak de tv time tu, tapi tumpang rumah jiran2 yg ada tv,,,masa tu tv bukan nya satu keperluan…mana yg ada wang je mampu membelinya…..huuuu sedih…terkenang zaman silam dah niiiii….

  6. 6 Che' Pit
    February 19, 2010 at 8:54 am

    coconutcoco – coklatnut – kacanghmm coconut? coklat kacang atau kacang coklat???

  7. 7 Catwoman
    February 19, 2010 at 8:55 am

    Salam TB…..Coconut is kelapa. Kelapa is nyior.:) Betul tak,Cegoooo TB.

  8. 8 tunbegia
    February 19, 2010 at 8:57 am

    jariintanku:salam n thanks sudi singgah kemari,

  9. 9 tunbegia
    February 19, 2010 at 8:58 am

    chepit:kamu biar betul,

  10. 10 tunbegia
    February 19, 2010 at 8:58 am

    zyma de vogue:tanya kita pula, very der,

  11. 11 ez
    February 19, 2010 at 9:38 am

    salam..tun..mesti kg tu byk kelapa..heehe..nasib baik nama kg tu kg melayu nyiur nampak best sikit kalo nama kg melayu kelapa mcm xbest aje..hehhe

  12. 12 mama | sarah | syimir
    February 19, 2010 at 9:39 am

    hahaha…adakah cikgu rauf itu sgt terharu smpi tak masuk kelas lagi? heeee

  13. 13 tunbegia
    February 19, 2010 at 9:43 am

    ez:sungguh kampung kelapa, ha ha

  14. 14 tunbegia
    February 19, 2010 at 9:44 am

    mama:terharulah sangat,

  15. 15 nohas
    February 19, 2010 at 10:30 am

    Kena tengok cerita ‘Fantasy Island’, baru tau kot..selain word ‘the plane’, ‘the plane’Cikgu merajuk keluar kelas, anak murid bersukaria..hooray!!

  16. 16 @xiM
    February 19, 2010 at 10:39 am

    coconut tu nyoq..hehehesalam hari jumaat!!

  17. 17 tunbegia
    February 19, 2010 at 10:43 am

    nohas:the coconut, the coconut,

  18. 18 tunbegia
    February 19, 2010 at 10:43 am

    axim:salam juga,

  19. 19 Yunus Badawi
    February 19, 2010 at 11:25 am

    ko kena tengok citer Gelligan Island baru ada coconut hehehe

  20. 20 Mak Su
    February 19, 2010 at 12:12 pm

    merajukkah cikgu itu? kesian… tu pasallah saya tak boleh jadi cikgu. kalau saya, mungkin saya akan pegi menangis di tandas guru. kannn. tak naklah masuk tandas murid.

  21. 21 Erna
    February 19, 2010 at 12:19 pm

    cuba lagi komen..taktau nape tak leh komen kat sini..

  22. 22 tunbegia
    February 19, 2010 at 12:21 pm

    yunus:masalahnya, takpaham dorang cakap apa ntah, sarikata rtm pun takda masa itu,

  23. 23 tunbegia
    February 19, 2010 at 12:22 pm

    maksu:kesian cikgu kalau anak muridnya bengap,

  24. 24 tunbegia
    February 19, 2010 at 12:23 pm

    erna:jangan putus asa, jangan kuar blog ini dan taknak masuk-masuk lagi,

  25. 25 Lady Arween
    February 19, 2010 at 1:34 pm

    Salam Ziarah..Lawa blog nie..Nice pics..keep up blogging

  26. 26 xiiinam
    February 19, 2010 at 1:48 pm

    Kau membesar di zaman combat juga ya?Ha..ha..ha..Saya selalu jadi tentera Amerika….

  27. 27 aNIe
    February 19, 2010 at 1:59 pm

    Wah!! Citer2 tu semua menggamit nostalgia…teringat Vic Morrow…Little John…hmmm…sekarang kalau tgk citer tu dah tak terpikat dah kat Vic Morrow tu…hahaha…tapi kalau Six Million Dollar Man tu masih menjadi pujaan…Eh!! Cikgu tu pi mana? Merajuk pasal anak murid tak jawab ke?

  28. 28 Atikah
    February 19, 2010 at 2:27 pm

    Salam…Cikgu merajuk… ank murid heppi… hehehe

  29. 29 tunbegia
    February 19, 2010 at 2:35 pm

    lady:salam and thanks sudi kemari,

  30. 30 tunbegia
    February 19, 2010 at 2:36 pm

    xiiinam:amerikana amerikana,😀

  31. 31 tunbegia
    February 19, 2010 at 2:37 pm

    anie:cekgu bengang anak murid sembap,

  32. 32 tunbegia
    February 19, 2010 at 2:37 pm

    atikah:kenapa tak minta kerja jadi cekgu,salamm juga,

  33. 33 tunbegia
    February 19, 2010 at 3:16 pm

    ez:salam juga,

  34. 34 patungcendana
    February 19, 2010 at 3:40 pm

    cerita yang kau mention tu…semua kenangan masa aku sekolah rendah…huhuhu…

  35. 35 tunbegia
    February 19, 2010 at 4:54 pm

    patung:kita kan serumpun, walaupun saya umur 99 tahun,

  36. 36 cikpingu
    February 19, 2010 at 8:47 pm

    hai.. thanks komen 2…

  37. 37 tunbegia
    February 19, 2010 at 9:40 pm

    cikpingu:sama2 sudi kemari,

  38. 38 zieha
    February 19, 2010 at 10:48 pm

    musim panas nie mmg sedap hirup air nyior..hehehe:)slurpppp

  39. 39 tunbegia
    February 19, 2010 at 11:39 pm

    zieha:memang nyaman,

  40. 40 laki cikgu kimia
    February 20, 2010 at 7:42 am

    nyoq. amacam?

  41. 41 tunbegia
    February 20, 2010 at 8:18 am

    laki:macam macam,

  42. 42 izan
    February 20, 2010 at 6:36 pm

    tbcamane coconut leh jadi nyiur..

  43. 43 tunbegia
    February 20, 2010 at 6:37 pm

    izan:coconut is kelapa, nyiur is kelapa too,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

yang lampau


%d bloggers like this: