25
Feb
10

pokok pisang muda

Kãlãu jãlãn-jãlãn, tengok pemãndãngãn kiri dãn kãnãn. Terutãmãnyã pokok pokok menghijãu.

Adã tempãt menãrik, berhenti tembãk. Berhenti tembãk kãlãu nãmpãk menãrik. Begitulãh hãku. Wãlãupun tãk tãhu nãk ceritã pãsãl ãpã.

Cumã teringãt pãntun orãng lãmã-lãmã pãsãl ‘pisãng’.

Pisãng emãs di tepi telãgã,
Mãsãk sebiji mãri kurãsã,
Tuãn emãs sãyã tembãgã,
Cãmpur gãul jãdi suãsã,

Esok cuti lãgi sempenã Mãulidul Rãsul. Sembãng petãng Khãmis mãlãm Jumããt. Sãlãm sãyãng buãt kãwãn-kãwãn semuã.

Gãmbãr diãtãs: pokok pisãng mudã di tengãh-tengãh lãdãng kelãpã sãwit dãn getãh, Chãmek ke Nyior, Kluãng,


32 Responses to “pokok pisang muda”


  1. 1 kakngah
    February 25, 2010 at 12:41 pm

    pisang muda msk lemak lwn ngn sambal belacan.. pergh!!lapar la….

  2. 2 tunbegia
    February 25, 2010 at 12:45 pm

    kakngah:pokok pisang muda takdok buah lagi,

  3. 3 mama | sarah | syimir
    February 25, 2010 at 1:16 pm

    pisang emas bawa belayar,masak sebiji di atas peti,hutang emas boleh dibayar,hutang budi dibawa mati….:)

  4. 4 tunbegia
    February 25, 2010 at 1:22 pm

    mama:pantun sehati sejiwa,

  5. 5 Masy
    February 25, 2010 at 1:27 pm

    x pnh plak dgr panton tu hehe

  6. 6 Yunus Badawi
    February 25, 2010 at 1:32 pm

    Lama tak makan pisang montel – sejak dah tak duduk Johor ni huhuhu

  7. 7 noniey
    February 25, 2010 at 1:48 pm

    ada ke pantun ni? tak pernah dengar plak..

  8. 8 tunbegia
    February 25, 2010 at 1:56 pm

    masy:tak pernah dengar kah, tak pernah amik port kah,

  9. 9 tunbegia
    February 25, 2010 at 1:57 pm

    yunus:kat tc permata ampang park pisang montel ada dijual disana,

  10. 10 tunbegia
    February 25, 2010 at 1:57 pm

    noniey:ada, cuba kamu google saja,

  11. 11 DrSinga
    February 25, 2010 at 2:09 pm

    Dari Daik pulang ke DaikSehari-hari berkebun pisangBudi baik dibalas baikDalam hati dikenang orang

  12. 12 Mak Su
    February 25, 2010 at 2:23 pm

    pisang tanduk sedap dibuat kerepek pisang, walla. salam holiday, salam maulidir rasul

  13. 13 idahani
    February 25, 2010 at 2:27 pm

    pisang muda buat gulai lomak cili api tambah tempoyak..perghhh..terliur beb..

  14. 14 tunbegia
    February 25, 2010 at 2:28 pm

    dr:pantun bahasa yang cantik,

  15. 15 tunbegia
    February 25, 2010 at 2:28 pm

    mak:salam maulidur rasul juga,

  16. 16 tunbegia
    February 25, 2010 at 2:29 pm

    idahani:tempoyak bukan selera haku nok,

  17. 17 mamai
    February 25, 2010 at 2:40 pm

    salam maulidul rasul dan selamat bercuti

  18. 18 zh-ena
    February 25, 2010 at 3:32 pm

    salam singgahthanks singgah blog enanice blog

  19. 19 tunbegia
    February 25, 2010 at 3:37 pm

    mamai:salam maulidul rasul juga,

  20. 20 tunbegia
    February 25, 2010 at 3:38 pm

    zh-ena:terimakasih juga sudi kemari blog haku yang tiada apa apa ini,

  21. 21 azieazah
    February 25, 2010 at 4:05 pm

    Ntah kenapa saya tak minat makan pisang lain selain pisang emas.Jika dimasak saya hanya makan pisang goreng dan cekodok pisang..jika dibuat pengat, langsung saya tak leh nak telan..Kata orang, makan pisang banyak boleh menggemukkan, betul ker ek?

  22. 22 nohas
    February 25, 2010 at 4:15 pm

    “Pakai baju kancinglah suasaPakai mari babalah melaka”Suka pisang kaki juga..

  23. 23 julietchun
    February 25, 2010 at 4:45 pm

    pisang sekarang ni nampak saja kuning tapi isinya kekdg kelat, mungkin diambil ketika belum cukup masa.

  24. 24 tunbegia
    February 25, 2010 at 9:22 pm

    azie:lain orang lain seleranya,

  25. 25 tunbegia
    February 25, 2010 at 9:22 pm

    nohas:pisang kaki apakah,

  26. 26 tunbegia
    February 25, 2010 at 9:23 pm

    julietchun:pisang dara memang rasa kelat,

  27. 27 zue
    February 25, 2010 at 10:29 pm

    popular chamek kluang ni…nape pisang kat belakang rumah ni tak masak2.salam maulidul rasul.

  28. 28 tunbegia
    February 26, 2010 at 6:27 am

    zue:salam maulidul rasul juga,

  29. 29 HLiza
    February 26, 2010 at 7:01 am

    Pandai gak Encik Tun berpantun..saya paling lemah bab2 pantun ni..mak dan adik saya terer..Tembak Encik Tun jgn tak tembak..

  30. 30 tunbegia
    February 26, 2010 at 7:06 am

    hliza:pantun pun tembak saja,

  31. 31 Nadri aka AyahAiman
    February 27, 2010 at 4:11 pm

    pisang chamek klu dijual di Chamek Kopitiam mesti meletop kans..p/s: naper saya punya blog yg link dkt blog TB tu xde keluar latest entri??? mgkn blh cuba copy URL & paste dkt bloglink dkt dashboard..

  32. 32 tunbegia
    February 27, 2010 at 7:01 pm

    nadri:nanti haku check blog roll,


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
February 2010
M T W T F S S
« Jan   Mar »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

yang lampau


%d bloggers like this: