18
Mar
10

mee kolok miri dan teh-cino

mee kolok sarawak (RM2)

Pagi-pagi tadi (Khamis) gatal nak try mee kolok lah pulak.

Pergi ke warung makcik Jalan Peninsula yang sama buat mee jawa kelmarin.

Rasa macam mee maggie (atau indo-mie) juga. Mee banyak giler – kata Tai (bukan nama sebenar).ย  Ada daging bakar hitam. Sedap gak.

Tapi ada perkara yang pelik dan melucukan juga. Sebab air yang dihidang semuanya tanpa gula. Kalau nak gula, kena tambah sendiri dalam bekas yang tersedia. Untuk kengkawan yang selalu order ‘air kurang gula’, tak payahlah teriak ‘kurang gula’ nok. Takde faedahnya. Buang karen saja.

Dan teh tarik yang Tai (bukan nama sebenar) order pun nampak pelik sungguh. Macam cappucino lah pulak.

Sembang petang Khamis malam Jumaat. Salam sayang buat kawan-kawan yang jauh dimata.

kiwo: wedange teh o kurang manis
tengen: teh-cino kesukaan wong cino


16 Responses to “mee kolok miri dan teh-cino”


  1. March 18, 2010 at 12:33 pm

    Salam tun…
    Banyak kali gak dengar mee kolok miri ni tp x pernah mkn lai…sedap ke???
    Nk kena cari jugak kat ipoh ni…entah ada entah x…

  2. 3 zue
    March 18, 2010 at 3:55 pm

    mmg lain drp yg lain makanan dan minuman kat situ ek.

    nmpak best teh tarik mcm cappucino. mee kolok murah ek baru rm2 je klu kat semjung dah 4 ingit.

    p/s: jemput ke umah ambil award.

  3. March 18, 2010 at 4:57 pm

    entry mee dikala petang yang panas ni memberi motivasi yang hebat untuk kekedai pekena satu round. cuma cappuccino + mee satu kombinasi yang luarbiasa jarang.

  4. 7 DrSinga
    March 18, 2010 at 10:03 pm

    murah rezeki makcik di Jalan Peninsular itu…
    salam malam Jemaat TB!๐Ÿ™‚

  5. March 19, 2010 at 8:07 am

    Cantik…menarik..mee kolok mmg de boom… he..he..he.. kena try nanti ni…
    dah sebulan kawe kat sini..tp tak pernah try lagi..guane kita?…

  6. March 19, 2010 at 12:09 pm

    bagus juga, ikut selera sendiri nak tambah gula banyak mana๐Ÿ™‚

  7. March 19, 2010 at 5:49 pm

    Dulu masa saya tinggal di Miri mereka tak tahu buat teh tarik. Kalau order teh tarik, mereka blend air teh tu!

  8. March 19, 2010 at 6:59 pm

    Teh-cino tu memang sedap, lemak berkrim lagi. Rindu nak dtg Miri lagi… nak makan Laksa sarawak dan mee kolok. Memang best.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.

yang lampau


%d bloggers like this: