02
Apr
10

blog bukanlah hakmilik kekal

Masjid Kampung Pandan, Kuala Belait (last Sunday)

Hari ini hari Jumaat derr. Letak gambar dalam masjid negara Brunei sudah.

Semalam ada blogger nak promosi blog Tun yang takde apa-apa nih. Sebenarnya Tun pun terharu gak, blog Tun kan baru 2 bulan. Belum setahun jagung lagikk.  Kata orang – banyak mende nak kena bajar, kalo baby baru nak meniarap gitu. Tapi Tun mintak maaf, bukan Tun nak sombong, Tun kena tolak dengan rendah hati. Tun rasa banyak blog lain (blogger tegar lagi otai) yang lebih bagus dan lebih baik yang harus diberi penghargaan. Nanti ada pulak yang sakit hati jaki jipang kat Tun. Sape yang susah?

Orang datang komen pun tak ramai. Tak sampai beratus-ratus komen dalam sehari gitu. Nak tunggu 10 orang pun susah uooolss. Blogger tak popular kanns. Kalo esok lusa Tun tergolek dogg padam tak update blog pun orang tak kisah.

Tun nak tulis perenggan ayat pun tak pandai. Caca marba bagai. Tun dulu sekolah kampung saja, sekolah tak tinggi (adala 2 tingkat).  Buat pantun pun ramai yang gelak kat Tun. Takut tulis panjang panjang nanti ada blogger yang salah paham pulakk. Pastu nanti sampai hati komen macam bangsat kat blog orang lain sambil tikam-tikam bakang Tun (walopun Tun dah minta maaf bagai). Sakit tauuu. Aduiiih. (Gedikks kanns.)

Macam uncle kamal bilang, memblog mengerat silaturrahim. Kalo kita suka blog tuh, kita tampal tayang-tayang kat korang. Tapi kalo tak suka komen tuh, kita padam-padam supaya yang keroh jadi jerneh,  supaya tak jadi duri dalam daging gitu.

Rumah terbakar nampak asap, hati terbakar sapa yang tahu kannns (kata karamsinghwalia),

Sembang hari Jumaat. Salam sayang buat kengkawan semua lah.


26 Responses to “blog bukanlah hakmilik kekal”


  1. 1 sz
    April 2, 2010 at 4:05 am

    salam jumaat tun! sama2 lah kita bermuhasabah diri di pagi jumat ini…🙂

  2. April 2, 2010 at 6:30 am

    Samalah kita Encik Tun..setakat berkongsi minat dan cerita..bukan nak menayang atau mempromosi diri…dah balik rumah lum?

  3. April 2, 2010 at 8:07 am

    nampak bersederhana je dalam masjid ini. Tidak terlalu gah tidak terlalu megah. Asalkan selesa menunaikan ibadah

    ops… siapa kata penulisan Tun xde pe2… ada je… berisi gitu.. ayat xperlu berbunga-bunga.. asalkan mudah difahami dan diharyati

    “Rumah terbakar nampak asap
    Hati bakar, cicah air asam pun sedap”

  4. April 2, 2010 at 8:24 am

    Salam Tun,

    Seronok yer dapat berjalan negeri orang. Kata orang jauh berjalan luas pemandangan.

    Brunei tu memang berhajat juga nak ke sana, tapi tak tahu bila. Ada kawan2 semasa belajar dulu masih berhubung sehingga kini.

    Salam Jumaat Tun, hari raya mingguan.

  5. 9 DrSinga
    April 2, 2010 at 11:59 am

    Jumaat di masjid mana pulak hari Jumaat ini TB…??
    psssstttt….. ada orang ‘yang kisah.. ‘ hari-hari ziarah 😉

  6. April 2, 2010 at 12:22 pm

    salam jumaat tun…🙂

  7. April 2, 2010 at 12:24 pm

    dunia hanya pinjaman🙂

    salam jumaat

  8. April 2, 2010 at 3:49 pm

    rumah terbakar panggil bomba, bomba datang berlumba lumba..lupa sudah..

    salam jumaat juga..

  9. April 2, 2010 at 4:08 pm

    Salam. baru berkesempatan datang sini.

    rasanya dah dua kali ke rumah saya utk komen.

    […]

    (^_^)

  10. April 3, 2010 at 4:31 pm

    tb,

    mmglar bkn hakmilik kkl-x ksh jg sape nak komen-tp klu guna nm anonymous cam x brani je tu kendian iklan baik punya-sape pn kisah kannnsss-mesti padammmssss kannnss-blog ni sesaja je bg keluar isi perut sume… baru lega..

  11. April 3, 2010 at 10:33 pm

    dulu kans dah fofuler ghittew kans????😉

  12. 25 wan
    April 8, 2010 at 4:08 pm

    hak ni kene komen sikit…..apa-apa pun buat blog ke, pulut panggang ke…mee kolok kee…kita kene buat yg da best!!

    ikhlas
    wan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
April 2010
M T W T F S S
« Mar   May »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

yang lampau


%d bloggers like this: