12
Apr
10

dari pakar ke pakar

even if you could clone (copy & paste) your loved ones, you still cannot keep them forever
Regency Specialist Hospital, Masai

Keadaan emak Tun beransur baik. Alhamdulillah. Terimakasih diatas doa kengkawan semua.

Hari Ahad semalam sekali lagi ke Hospital Pakar Puteri JB. Hantar emak Tun (77) untuk check-up dengan Dr. Chun (cunlah sangat kanns). Dengan nak tau keputusan lab pasal sampel kulit yang berkulat tempohari.

Dr. Chun sarankan buat CT-scan. Minggu lepas dah buat x-ray. Tapi kali nih kena buat dari leher ke bawah untuk periksa kalau ada jangkitan dalaman. Sambil Dr. Chun bagi option untuk haku buat pilihan:

Option 1 – buat kat hospital pakar itu juga, siap 5 – 6 minit.

Option 2 – buat kat GH (hospital kerajaan), siap 5 – 6 bulan.

Mestilah haku nak buat masa itu juga. Sian kat emak Tun dah lah sakit, kena tunggu pulak.  Haku pun kata ok. Sempat lagi Dr. Chun sound – ‘ko ni kanns, sumernye ko kata oke, ko taknak tanya emak ko ker, nak ke tak nak ke?’ Haku balas balik, ‘Doc, u have to trust me, bcoz I’m d only one she trusts,’ Kata haku lagik, ‘kalo ikutkan emak memang taknak datang klinik, apalagi hospital segala-galanya mahal bagai. ‘ Haku tengok Doc sengih saja.

Dipendekkan citer, lepas scan, dapat bil hospital, baru haku tau nape Dr. Chun bagi option. Baru haku perasan juga naper orangramai sanggup ke hospital kerajaan dan tunggu berbulan-bulan. Ataupun yang sanggup tunggu berjam-jam nak dapatkan ubat demam saja. Sebab harga CT-scan (atau x-ray) dan ubat-ubatan yang mahal giler. Satu CT-scan saja dah RM650 gitu. Emak Tun kena 3 kali scan. Lu kiralah sendirik.

Lepas dari Hospital Pakar Puteri, haku berkejar-kejaran pula ke Hospital Pakar Regency. Kena hantar anak dara haku (9) yang kena demam panas pulak. Semalamnya dah hantar kat klinik biasa, dah makan ubat, tapi panas tak mau reda. Takut pulak terkena penyakit demam denggi berdarah kaanns.


94 Responses to “dari pakar ke pakar”


  1. April 12, 2010 at 12:16 pm

    huhu

    apepon moga semuanya cepat sembuh, insyaaallah

  2. April 12, 2010 at 12:30 pm

    get well soon to both of them. insan-insan tersayang tu tun…

  3. 5 wan
    April 12, 2010 at 1:26 pm

    bang,

    ini blog mau baca dgn intonasi juwie ke straight..saja nk tau…

  4. April 12, 2010 at 1:52 pm

    salam..
    simpati suri dibuatnya..sabarlah..mungkin stip yg tejadi tiu ada pahit dan manisnya..

    semoga cepat sembuhlah hendaknya😉

  5. 9 DrSinga
    April 12, 2010 at 2:38 pm

    xray ??
    mahal nya….
    bukan ct scan atau MRI scan??

  6. April 12, 2010 at 3:58 pm

    semoga semua baik2 belaka.

    itulah kehidupan. ada orang mampu membeli masa. ada yang tak mampu

  7. April 12, 2010 at 4:00 pm

    dugaan.. dugaan.. bekejar sana sini tp sbr ye

  8. 21 sz
    April 12, 2010 at 4:49 pm

    mmg kos di pakar (private hosp) sgt la berbeza dgn hosp gomen…cuma bila kita diberi pilihan & mampu,berilah peluang kpd yg lebih memerlukan (dptlah pendekkan masa menunggu diorg)…semoga mak tun cepat sembuh!

  9. April 12, 2010 at 6:01 pm

    salam,
    moga kedua2 insan trsyg tun akan sihat seperti sediakala..
    thanks singgah n tinggalkn jejak di fp sy…

  10. April 13, 2010 at 1:27 am

    sabar… cobaan semua tu… insyaAllah akan ku doakan supaya semua cepat sembuh…

  11. April 13, 2010 at 6:45 am

    Moga Allah sembuhkan penyakit ibu dan anak tun..
    Sabar..

  12. April 13, 2010 at 8:07 am

    moga emak TB sudah kembali ceria…. lega, sejuk perut dapat anak yg prihatin mcm tb… nasib maksu kelak esok lusa entahlah…huhuhuh

  13. April 13, 2010 at 8:24 am

    Bertuah mak Tun tu, anaknya begitu ambil berat.

    Moga dia cepat sihat.😛

  14. April 13, 2010 at 9:01 am

    TB,

    semoga kedua-dua insan tersayang cepat sembuh.

  15. April 13, 2010 at 9:02 am

    harap-harap tak silap lagi kot…

  16. April 13, 2010 at 9:03 am

    Hope eveyting will be fine yer tun…
    insyAllah…

  17. April 13, 2010 at 9:04 am

    Semoga emak Tun cepat sembuh ya…insya Allah..

  18. 41 sebaliktabir
    April 13, 2010 at 9:04 am

    Moga semuanya ok, selamat dan sihat…. Amin…

  19. April 13, 2010 at 9:14 am

    Pengorbanan ibu melahirkan tidak dapat dibeli dengan wang ringgit..

    Semoga kedua-duanya segera sembuh..

  20. April 13, 2010 at 3:36 pm

    awwww cute + creative picture!😀

  21. April 13, 2010 at 3:36 pm

    apalah sangat klu dibandingkan pengorbanan ibu melahirkan kita kannnzzzz..

  22. April 14, 2010 at 12:04 am

    Tak dongakne emakmu waras, anakmu yo waras. Sabarlah yo kang mas….

  23. April 14, 2010 at 4:52 pm

    moga ibunda semakin sihat.. semua benda pun, makin lama makin mahal.. apatah lagi servis di mana2 pun..

  24. April 14, 2010 at 6:14 pm

    adakah gambar ini […]?..konpius:)

  25. April 15, 2010 at 6:03 am

    alahai musim sakit la plak
    smoga semua sihat2~

  26. April 15, 2010 at 9:33 am

    wah TUN apik tenan gambarey
    wes pandei ngenggo Pshop yo

  27. 59 skynetz82
    April 15, 2010 at 12:12 pm

    x pe la tun semua ni dugaan semata […]

  28. April 15, 2010 at 10:41 pm

    tun…
    semoga semuanya berjalan lancar. Comeiiinya si kecik tu…makin cerdik dah nampak…tak nangis-nangis dah ke?

  29. April 15, 2010 at 10:42 pm

    harap semua dalam keadaan terkawal..jemputlah ke blog cahayacinta..

  30. April 16, 2010 at 9:09 am

    insyaALLah semua akan ok seLaLu..ape yg hadir kepada kita ada hikmah disebaliknya… picha kembar 4 nue besh La ehehe…

  31. April 16, 2010 at 10:14 am

    CT scan mmg mahal, tapi doktor pulak provoke habaq spital khajaan sampai 5-6 bulan…ntah saya pun tak tau betul tidak cakap doc tu tapi dia patut terangkan rega sebenar.

    Entryku kali ini

    Bertudung litup tersenyum manja
    Berbaju kurung menawan sekali
    Ditepi pantai menjenguk senja
    Melabuh tirai menutup hari

    • April 16, 2010 at 10:17 am

      dari apa yang haku dengar and baca dalam blog pon, hospital kerajaan memang sampai 5-6 bulann sebab ramai orangramai dan kurangnya doktor dan tak banyaknya peralatan canggihh.. wallahualamm

  32. April 17, 2010 at 6:11 am

    ibu kita syurga kita

  33. April 17, 2010 at 9:19 am

    hi thanks for dropping by my blog. it’s true GH waiting queue is forever but it’s worth the RM2 for pendaftaran that people pay haha.

  34. April 19, 2010 at 9:12 am

    mudah2an cepat sembuh segala penyakit itu bagai, kanz.. huhuhu

    anak maza pun kena demam panas.. aderkk..
    tapi dah kebah dah.

  35. April 19, 2010 at 2:48 pm

    ya lah incik. semoga mak incik cepat sembuh. aminn🙂

    eh yasser eh? heee dah besar dah😀 comel

  36. April 21, 2010 at 1:49 pm

    semoga semuanya kembali sehat seperti biasa🙂

  37. April 22, 2010 at 8:21 am

    anak yang soleh tuu..moga bondanya cepat sembuh..
    Jangan pandang enteng klu anak demam panas..
    TB ddk area mana? dah dekat Hospital Regency tu dengan rumah haku..

  38. April 23, 2010 at 10:26 am

    Semoga semuanya cepat sembuh… ini my mil pun kat hospital.. inilah saat yg paling sukar bila duduk jauh dengan keluarga.. hanya doa sahaja yang mampu dikirim😦

  39. April 26, 2010 at 9:47 pm

    semoga semua didalam keafiatan.

  40. April 27, 2010 at 6:37 am

    saya doakan yg terbaik untuk semua …

  41. April 27, 2010 at 12:10 pm

    salam tun…

    mak dah sehat ke..?
    lama tak update blog..

  42. April 29, 2010 at 4:55 pm

    Semoga cepat sembuh ye semua2…Amin

  43. May 6, 2010 at 5:26 pm

    Salam TB,
    Moga mak TB cepat sembuh…

  44. May 6, 2010 at 5:27 pm

    salam tun..
    bagaimana dgn keadaan mak tun skrg ni. dah bertambah sihat hendaknya.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
April 2010
M T W T F S S
« Mar   May »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

yang lampau


%d bloggers like this: