15
May
10

my best tenant in the world

The Gingerbread Man or Gingy, as he is better known, is a talking cookie from the Shrek series. And Gingy is confirmed to be in Shrek Forever After.  (unrelated story)
McDonalds Restaurant, next to Carrefour Tebrau, Johor Bahru

Haku nak citer pulak pasal rumah murah flat (sebelah IOI Mall) yang haku sewakan. Sebenarnya sudah hampir 2 tahun penyewa itu duduk. Sejak Mei 2008, haku cuma jumpa sekali. Masa mula-mula datang nak menyewa.

Pastu tiap-tiap bulan dia akan masukkan duit sewa dalam bank. Selalunya 22 haribulan. Memang haku selalu check akaun bank haku (takkan haku nak check akaun bank uncle Kamal pulakk kanns). Tak payah haku terhegeh-hegeh kejar macam penyewa-penyewa lain. Tapi masalahnya haku dah setahun tukar nombor handset. Dan haku tak jumpa nombor telefon dia pulak.

Ituari haku ada datang tengok rumah flat sewa tuh. Memang tertutup rapat. Dia dan bini dia takde kat umah. Makcik jiran yang tinggal kat tingkat bawah pun kenal dia. Haku tinggalkan saja nombor handset haku atas nota dan selit bawah pintu depan.

Tiga hari tiga malam baru dia telefon haku balik. Kami berbalas sms. Nampak macam oke.

Kalaulah semua penyewa-penyewa rumah kat Malaysia nih macam Edri tuh, memang bahagia kan.  Walaupun team badminton negara tewas malam tadi dan meneruskan kemarau panjang untuk merampas kembali Piala Thomas.


20 Responses to “my best tenant in the world”


  1. May 15, 2010 at 8:13 am

    salam singgah, syukur penyewa x mberi masalah.

  2. May 15, 2010 at 8:24 am

    maza pun mcm Edri juga.. pernah sewa rumah juga lorr

    pertama2 selepas dapat gaji, mesti ketepikan dulu duit sewa.. orang lain pun nak makan jugak kanzzz.. hehehehhe

  3. May 15, 2010 at 8:45 am

    dlu ms menyewa xpernah miss byr duit sewa…

    mbb2u jer sng….🙂

  4. 7 Fa
    May 15, 2010 at 9:01 am

    Dapat penyewa cam gitu…rejeki, rejeki…

  5. May 15, 2010 at 9:02 am

    Sekarang penyewa dan tuan rumah sewa sudah bijak tak macam 10-20 tahun dulu. Sekarang semua ada surat hitam putih, ada saksi, agreement yang memuaskan kedua-dua pihak. Penting masing-masing tahu hak.

  6. May 15, 2010 at 10:50 am

    kesian sape yg nonton badminton…..hati panas kannss.. nanti bola plak…

  7. May 15, 2010 at 10:57 am

    TB,

    dah baik camtu..bagiler diskaun ..hehe

  8. May 15, 2010 at 11:10 am

    Alhamdulillah merata ko ada rumah sewa. Senanglah anak2 ko esok.

    Malas nak sewakan rumah bila nak kena kejar penyewa suruh bayar sewa. Kalau dpt yg mcm Edri ni mmg ok banget.

  9. May 15, 2010 at 1:06 pm

    bagus penyewa tu. teringat saya masa zaman2 menyewa dulu (cewah!) huhuhu

  10. May 15, 2010 at 7:56 pm

    teringat masa kami menyewa di ulu klang dulu tuan rumah datang tak tentu bulan.. 2 atau tiga bulan sekali baru jengok ambil duit sewa.. seksa nak menyimpan duit tu.. hehe


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
May 2010
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

yang lampau


%d bloggers like this: