18
May
10

sunshine award

Sunshine Award meant nothing to me, but I want to appreciate it

Haku dapat Sunshine Award dari cacah (That Was Me Writing, Fly Me To The Moon).   Sebelum itu haku nak mintak maaf pada cacah sebab haku dah tercakap haku ‘pass’ taknak buat. Tapi macam ‘kurang ajar’ bunyinya kan. Kanns. Oleh itu, haku cuba sedaya upaya untuk menjawab TAG tersebut agar semua pihak berpuashati dan kita semua boleh jadi rakan siber yang baik-baik.

Sebenarnya haku pun tak tau nape blog haku yang xde apa2 nih terpilih oleh cacah untuk terima award. Cacah pun dok kechek gapo haku dipilihnya? Atas dasar apa? Tapi haku berkira2 bahawa award ini cuma saja suka-suka untuk rakan-rakan blogger yang menceriakan blog mereka kan. Kanns cacah?

Cacah (atas) seorang blogger perempuan muda yang rajin singgah dan komen blog haku yang takde ape2 nih. Kekadang tak datang komen berminggu2 jugak. Blogger yang punya banyak blog tapi jarang-jarang update. Punya kereta bernama jiji. Cek mek kelate yang tinggal di Seri Kembangan (katanya). Pernah naik kapalterbang, tapi tak pandai berenang. Pernah memecah jantung seseorang (katanya lagik oke).  Pernah kena chicken pox (samalah kita ahaks). Tak pernah kiss someone – samalah kita, ammvoiii.  Cacah sedang berazam untuk membeli rumah sendiri. Kalau orang belikan rumah untuk dia pun dia taknak (katanya lagik dan lagik). Har har har.

TAG berantai ini sebenarnya sudah lama berada dipasaran antarabangsa. Jadi haku cuba jejaki asal-usul dari mana ianya datang.

cacah <- klynn <- chech <- kuE <- syahira <- sekocinorlie <- AishahElga <- Melissa <- Pammypam <- mycomyescape <- cheryl <- jessica <- rujon <- chicmama <-

Dari senarai blogger diatas, haku nampak kesemuanya datang dari blogger pompuan yang bijaksana. Jadi, adakah haku menjadi ‘Lelaki Melayu Pertama’ yang buat TAG berantai nih? Ha ha ha. Layanns.

The rules of this pretty Sunshine award are:

  • Pay it forward – nominate 12 bloggers. < DONE>
  • Put the logo on your sidebar or within a post. You can take the logo from one of those previous bloggers. < DONE>
  • Link the nominees within your post. < DONE>
  • Let the nominees know they have received this award by commenting on their blog. < DONE>
  • Share the love and link to the person from whom you received this award. < DONE>

We could all do with a bit of sunshine right now and some of these people need some extra loving, the others have had to put up with awful weather for absolutely weeks and the others just because….xxx
I hope it brings as much pleasure to them as it has to me.
I hereby award;

1. Azrina3.7 – pemilik blog Reen’s Diary; Samohaeyo Gajok. Haku mula2 memang tak paham apa itu ‘Samohaeyo Gajok’. Ingatkan dialek indon ke bagai. Tapi enchek Google kan ada. Jadi haku terjemahkan kat sini, ‘Samohaeyo Gajok’ bermaksud ‘Keluarga Tersayang’ dlm bahasa Korea uools.

Azrina sorang ibu kpd 3 orang anak yang chomel. Suka berborak tanpa henti. Suka bershopping. Suka gardening, memasak dan menjahit. Suka layan novel. Suka dengar lagu hindustan. Tak suka blogger yang citer meleret-leret tapi yang sempoi jer (hakula tuh ;-P).

Pasal blog beliau pula, haku suka dengan entri pertama beliau – ‘Picnic @Hot Spring, Sungkai, Perak‘. Walaupun tiada yang komen, tapi gambar2 beliau bersama suami dan tiga orang anak amatlah terserlah kebahagiaan itu. Lagipun haku pernah sampai kat Hot Spring Sungkai itu.

Yang haku tak paham tentang 3.7 pada nama beliau. Boleh terangkan?

Status: Yellow

2. n@m@n – seorang cikgu muda yang baru mendapat cahayamata, Darwisy (7).  Kelmarin (16 Mei – sama birthday anak sulong haku) adalah hari guru. Haku nak ucap selamat Hari Guru pada n@m@n yang sering juga ke blog haku yang xde apa2 ini untuk tinggalkan komen.

Haku tertarik juga dengan entri pertama beliau tentang ‘kenapa berblog‘? Boleh share sumtin’ atau dptkn info, boleh suarakan ape sahaja yg tidak puas hati selagi tidak menganggu gugat keamanan sejagat dan kestabilan negara.

Yang haku jengkel sikit pasal blog cikgu n@m@n ialah dengan layout blog dia.  Lambat sangat upload. Kesemua entri akan diringkaskan, kalau nak tau, ‘[+/-] sila klik untuk selanjutnya’.  Dan kaler background biru yang silau mata memandang. He he he.

Dan Cikgu n@m@n adalah blogger lelaki tunggal yang haku bagi TAG kali ini.

Status: Yellow

3. Linda – pemilik blog miamanis (semuanya manis). Isteri dan Ibu 3 orang anak. Sentiasa menjaga kepentingan diri dan keluarga. Sangat positif dlm kehidupan, mesti cool and kita enjoy – katanya.

Kekadang beliau suka menulis tentang kisah2 lucah, 18SX dan sex yang tidak keterlaluan. Kalau haku layan komen, dia pun layan haku balik. He he he.

Nasik tambah: Linda suka kena tikam tikam katanya – ammvoiii.

Status: Hijau

4. nono – pemilik blog ‘Nono Fara, Photo Blog’. Nono (20+) seorang pelajar di UIA Gombak berasal dari Miri Borneo, yang meminati bidang photography tentang keluarga, rakan2, nature, lovers dll.

Haku pernah sekali terjumpa dengan beliau di Taman Tasik Perdana, ketika cuti Tahun Baru 2008. Ketika itu beliau bersama-sama dengan rakan-rakannya sedang bz mengambil gambar masing2.

Ituari nono bilang, nono nak kahwin lambat katanya. Ha ha ha.

Status: Yellow

5. nakjadimande – seorang penulis kacangan (katanya) dari seberang. Satu-satunya blogger Indon yang masih rajin dan tidak jemu-jemu singgah ke blog haku yang takde ape2 ini.

Walaupun blog haku yang ini masih berusia 2 bulan (asyik 2 bulan saja kanns), tapi rasanya kita sudah kenal lama kan.

Haku juga suka membaca blog bundo kerana bahasa yang digunakan puitis sekali. Tetapi kekadang haku juga tidak faham. Ha ha ha. (Ampun ya bundo !)

Status: Yellow

6. Nida – seorang ibu punya 3 puteri yang comel yang kini menemani suami belajar PhD di Auckland, New Zealand. Mula2 haku ingat tajuk blog ‘Di Bumi Albany’ itu haku agak seperti di Albania, Eropah. Ha ha ha.

Walaupun blog haku tak tersenarai dalam ratusan blogroll Nida, tapi beliau rajin singgah dan komen. Thank you very much. Wah, speaking makk. ;-P

Dan dari komen2 Nida, beliau amat senang berbicara dengan haku mungkin sebab kami berasal dari satu negeri yang sama kan. Dan sekarang Nida sedang merindui orang-orang kampungnya.  Kasihannya.

Status: Hijau

7. fidde – seorang wanita biasa saja (katanya), yang sayangkan mak beliau spt orang lain jugak.

Baru memiliki henfon baru yang leh muat 2 simcard, leh tengok TV, yang ada kamera. Fuyoh.

Sekali imbas, haku ingat fidde nih kembar si Nono itu. Sori makk.

Status: Yellow

8. nohas – pemilik blog orang bukit di ‘al-pakri’. Haku ingat mula2 beliau sorang lelaki. He he he.

Membaca blog beliau tidaklah menceritakan sangat tentang hidup peribadi nohas. Tapi berkisar tentang keagungan Illahi. Allahu Akbar.

Dan haku tak berjumpa pun gambar beliau, samada tersirat atau tersurat.

Status: Yellow

9. erna – mak tiga hero, suka memasak, membaca novel dan berkawan (katanya).

Haku tertarik dengan cerita anak sulongnya yang bersaiz besar. Entrinya ada di sini – ‘kisah heroku yang sulong‘. Semoga abang long maju jaya selalu.

Status: Yellow

10. akuatik – seorang pelajar di Glasgow UK. Pertama kali datang singgah blog haku yang takde apa-apa nih. Haku pun pertama kali jugak jenguk blog dia. He he he.

Akuatik memang rajin menulis. Tiadalah satu gambar2 dalam blog dia kecuali gambar orang lain belaka.  Mungkin akuatik ada blog lain agaknya.

Sebenarnya haku pun tak tahu nape haku pilih dia. Ha ha ha – tak tau takper.

Status: Merah

11. mizadgreat – punya lima orang anak, termasuk sepasang kembar dara sunti, Aida dan Aima. Entri Miza yang terakhir tentang kemalangan kereta Avanzanya.  Syukur, Miza sekeluarga selamat cuma terkejut saja.

Pernah beliau cuba mengajak haku ke group blog yang lagi satu – gelanggangfoto.com. Haku memang tak suka forum-forum bagai. He he he, lepas haku marah2, dia dah tak letak lagi iklan kat komen haku. Sori ek Miza, bukan haku tak cuba. Dan haku bukan marah, tapi nasihat.

Status: Yellow

12. zymazara – da catwoman de vogue.. grrrr.. ha ha ha. Seorang businesslady yang sudah biasa makan cili api dan madu lebah.. ha ha ha

Punya kereta warna emas cemerlang yang berdesup itu.

Zyma sungguh menyayangi anaknya yang sorang, Aqif. Dan Zyma sedang mengandungkan anak keduanya hasil usahanya yang gigih dan bersungguh2 jugak. Usaha tangga BMW kanns.

Good luck Zyma.

Status: Hijau

Status: Merah (no response), Yellow (responded), Hijau (dah buat).

Fuyoh, letih giler buat TAG kali ini. Semoga cacah berpuashati. ;-)


60 Responses to “sunshine award”


  1. May 18, 2010 at 7:27 am

    letih sbb ko wat special ni..ehehehee

  2. May 18, 2010 at 8:05 am

    tahu ar den ni tak specel kanssss..
    hukhuk

    salams
    =p

  3. May 18, 2010 at 8:22 am

    spesel sungguh nmpknye heheh

  4. May 18, 2010 at 8:48 am

    amvoi..amvoi jengkelnya..hik hik

    postpone masa cuti sekolah ye..tak sempat..complicated ni..;)

  5. May 18, 2010 at 8:52 am

    TB,

    thank you for the very meaningful award… eceh-ceh.. *jgn vomit eh..
    adeh…. the gambar is very tak vogue lar.

    No hal, InsyaAllah saya cuba.

  6. May 18, 2010 at 9:00 am

    halah tun, itu pic aku manis sekali, ha ha..

    terimakasih tun, 2 bulan serasa setahun kannss..?

  7. May 18, 2010 at 9:05 am

    Yesss! nama saya ada . Terima kasih atas award yang cantik .

    Padahal lubang hidung saya kembang kempis kembang kempis nak sedut oksigen , bila awak promosikan blog saya . muahahaha

    And…

    Nasib baik awak tulis yang baik-baik tentang saya . Sebab ditangan saya dah bersedia parang kontot nak tikam bakang ! ngeriiii kannnss…

  8. May 18, 2010 at 9:09 am

    hihi. pepagi masuk opis tgk ada org bagi award..mmg terbaiklah tun. hihi. toce2. (btw kite pun tekejut tgk nono sebab terfikir ‘eh, bila masa pulak aku pose cenggini?’ heheh. nono tu batch mana kt uia. sebab kite dah grad from uia 5 tahun sudah. huhu

  9. May 18, 2010 at 9:32 am

    thanks tb, i bagi A++.

  10. May 18, 2010 at 9:37 am

    Salam TB……

    Aiyaaaaaaaaa, wa punya nama pun sudah lekat sini aaaa?

    Anyway, thank you very much, TB. Aku akan jwb TAG ko malam kang. Tungguuuuu……
    🙂

    • May 18, 2010 at 9:40 am

      mesti lohh, n dont let me down oke

      takpe sikit2 tunggu malam, sikit2 tunggu malam jer ko nih, ki ki ki

      • May 19, 2010 at 12:14 am

        TB….

        Aku dah jwb TAG. My job done !!!

        Ciken chop spesel satu, please!!!! Huhuhuhuhu……….
        Upah keringat malam2 nihhhhhh…….ciken chop please!!!!

        Dahhhhh, aku nak masuk tido…..dah malam nihhhhh!!! Anak aku pun dah tido…aku pulak nak masuk tido sbb dah malam.

        Malammmmmmmm !!!!
        🙂

      • May 19, 2010 at 2:12 am

        thank u akak de vogue, ;-D
        a job well done

  11. May 18, 2010 at 10:34 am

    wakakka.. maza suka komen tun di ruang zyma itew.. wakakakakka

  12. May 18, 2010 at 10:49 am

    mmmm..
    baru muncul setelah bertapa kerana menukar identiti
    opss sya tak tahu lagi nih

    tak apolah kot
    biarlah rahsia…

  13. May 18, 2010 at 11:39 am

    Wakakakakakkakakakakkaka. Mas kasih Tunbegia. Kelak kmk buat k. Kmk nak survey bunga telur tok dgn nenek. Heheheheheheheheheh… Lawak sih tag nie. I mean yang Tun Begia buat.. Penuh perasaan buat tag nie. Sungguh2 betol!😀

  14. May 18, 2010 at 2:06 pm

    nampak bersunguh-sunguh

  15. May 18, 2010 at 2:45 pm

    Hai orang sekampungku… hidup Masai!!!!!

    Fuyooooo.. dahsyatnya explanation tentang diriku … diameter hidungku dah bertambah ni..hehe.

    Untuk maklumat tuan, blog tuan telah lama tersenarai dalam bloglist I tau…. hanya org2 VVIP je yg tersenarai…

    p/s: yeeehhhhaaaaaaaa, Insya Allah kami balik Mlysia Julai ni…. pasni bolehler lawat tuan kat Taman Rinting tu..hahaha

  16. May 18, 2010 at 3:58 pm

    clap2! memang rajinlah cik abe ni…

  17. May 18, 2010 at 5:02 pm

    hari nie terlambat cikit(byk) masuk blog ‘HENGKAU”….
    sbb der kerja yg dikejarkan…..
    terima kasih sbb hari nie hengkau plak igt nak ziarah haku dulu……

    ghajin gak hengkau melayan award2 nie yer……..

    • May 18, 2010 at 5:04 pm

      kan haku dah cakap kat atas tuh – ‘pass tak nak buat’ tapi sian takut ada awek yang cakap haku sombong pulakk.. huhuhu

      haku selalu gak jenguk blog ko, tapi naper setahun sekali baru nak update.. ;-P

  18. 45 mamawafiy
    May 18, 2010 at 5:05 pm

    hahahhaa echah adalah MUDA? tidakkkkkkkkkkk..

  19. May 18, 2010 at 6:06 pm

    Tenkiu, TB..bagi award pd blogku yg ntahapaapantah..ohh..lihatlah dunia..

  20. May 19, 2010 at 4:21 am

    hohohohohoh saya tegelak gila baca entry nihs!! defo original + one of a kind!😀 saya memula duk cari mana laa sunshine award tetiba eh dah gantung kat desk, very creative.

  21. 53 نورنانا
    May 19, 2010 at 6:23 am

    yak a au~
    ada pic cacah melekat kat dinding!

  22. May 19, 2010 at 3:18 pm

    ya ALLAH..TB..ume baru nak kasi SUNSHINE AWARD ni kat TB. takpe le. terima la seada nye ek. sbb TB dah buat entry pasal sunshine award ni..takpe le. simpan je diam2, ok. peace!

  23. 57 mizadgreat
    May 20, 2010 at 4:23 am

    tq tun…tp mak oii tak mampu rasanya nak buat camtu kat blog I….l ni bukan penagih tegar berblog…cuma syakali syakala jer…..nanti2 senang i fikirkan curi masa utk wat mender2 ni…

    • May 20, 2010 at 5:41 am

      sebenarnya Tag ni simple je, amik award n tag 12 blogger lain, x payah nk stori mori detail bagaii macam haku buat,

      ko leh tengok org yg dh buat sblom ni,

  24. May 21, 2010 at 1:23 pm

    salam TB..dah buka pun blog ni dan baca tag ni..ampun maaf banyak2 masih tak pandai nak pindahkan award tu..macamana nak jawab kan…dah cuba..tapi tak jadi jugok..kalau kat rumah biasanya ada anak yang bantu..he he..mak yang baru nak mula mengenali it ni..memang lamabat betul belajarnya..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
May 2010
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

yang lampau


%d bloggers like this: