26
May
10

i refuse to be ‘fofuler’, go lahhhhhhhhhh

i’m movin’ out

Ramai kengkawan dah tahu. Haku nak pindah. Dari rumah lama ke rumah baru. Selama ini haku sewa saja biliknya, sekang haku nak duduk rumah baru haku sendiri. Tapi sendirian macam biasa lohh. Boleh kan. Kannns?

Sambil itu, haku nak mintak maap lah kalo ada kekasaran bahasa dan tersilap tuturkata selama haku memblog dari rumah yang inih.

Terimakasih diatas sokongan dan komen2 korang semua lah.

Asal tembaga menjadi dulang,
Asal kayu menjadi peti,

Andai Jodoh masa mendatang,
Moga kita berjumpa lagi.

Jumpa anda disana. Disana.

Wasalam.

21
May
10

petua nak menang kereta mewah BSN

slogan: unlike any other (gambar hiasan semata-mata)
Taman Mawar, Pasir Gudang (circa 2004)

Hari ini hari Jumaat derr. Haku nak citer pasal rezeki, jodoh, ajal dan maut ditangan Tuhan pulak.

Minggu lepas, haku sudah jumpa blogger fofuler YB (Yunus Badawi) yang bilang haku (blog yang takde apa2 nih) pulak yang fofuler. Ha ha ha.

Banyak juga hal yang kami borakkan. Tapi haku tertarik dengan cerita-cerita dan cita-cita YB nak menang cabutan bertuah Sijil Simpanan Premium (SSP) dari Bank Simpanan Nasional (BSN) itu. Semangat sungguh. Membuatkan haku teringat satu kisah. Begini citer yang haku tak tahu kebenarannya:

Alkisah ada sorang yang alim yang menjaga kebajikan masjid tempat beliau tinggal. Oleh kerana kesemua aktiviti2 memerlukan sumbangan seperti penjagaan anak2 yatim, pengurusan kebajikan masjid dan lain2.  Siang malam beliau berdoa pada Tuhan untuk menang cabutan SSP. Kalo menang kereta mewah sejibik boleh beliau jual dan sumbangkan wang tersebut untuk kebajikan dibawah naungannya. Setelah bertahun2 berdoa siang malam, namun beliau masih tak menang-menang juga. Beliau sudah putus asa. Tapi pada satu malam, ketika beliau sedang tidur, didatangi dalam mimpinya seorang yang alim juga berserban serba putih. Orang alim dalam mimpinya berkata, ‘camana ko nak menang SSP dan kereta mewah.. kalo ko sendiri tak beli SSP??’

Sembang pagi Jumaat. Salam hormat dari Tun untuk kengkawan semua lah.

20
May
10

masai langsir

masai langsir

Jumaat malam yang lepas, sudah survey2 langsir cik kiah yang murah2 saja. Bawak sekali ukuran setiap tingkap dan sliding door.

Sudah tempah. Lagi dua minggu baru nak siap.

Sembang Khamis malam Jumaat. Salam sayang buat kengkawan semua lah.

20
May
10

ketuk ketuk

welding shop, Jalan Sentul, 51000 Kuala Lumpur

Ituari haku sudah ditimpa kecelakaan aka nasib malang. Motor rempit kesayangan haku sudah dicuri jantung hatinya. Maksud haku, bateri motor haku dah dikebas orang. Silap haku gak, parking sembarangan.

Tapi haku taknak citer pasal tuh. Buat sakit ati je kann.

Bukan setakat bateri, malah ekzos haku sudah cuba dipatahkan mamat malaun mana ntah. Dipendekkan citer, budak repair tiub motor sudah cadang, ‘abang gi chow kit ke Sentul ke try welding balik ekzos.’ Aiseh, haku dok KL bertahun2 mak, tp tak tau katne Chow Kit is? Ha ha ha, kalo Lorong Haji Taib ke Sentul ke orait je, sbb selalu gak cuci barang, beli barang spare part motor kat situ. Ko biar betik Tun. Kehhhh.

Dipendekkan citer, haku sudah sampai kat kedai welding belakang jauh kebawah Jalan Sentul. Lorong yang kotor, dari segi kebersihan memang tahap zero, takde hygienic segala bagai. Sampah sarap keliling pinggang. Keadaan belakang bangunan yang usang dengan pokok pokok yang tumbuh dari belakang kedai. Hu hu hu, seram wehh.

Bila haku sampai, haku nampak ada 2 kedai tukang. Kedai 1 kat corner lot nampak bz. Kedai no 2 lat beberapa kedai kedalam. Haku gi kedai no 2, tanya uncle welder. Uncle bilang, ‘lu kena tunggu lohh,’ So, haku tunggu. Memang uncle tengah bz perbetulkan tulang udang motor rempit apek yang tengah tunggu gak. Haku tunggu 10 minit, 20 minit, 30 minit. Pastu uncle repair ekzos motor 2 budak yang dah lama tunggu kat situ. Lagi 15 minit. Pastu uncle sambung repair sepit udang apek tadi. Haku tanya bila nak buat haku punya. Uncle welder datang tengok2 (dah 45 minit baru nak tengok) haku punya motor. Pastu geleng2 kepala sambil membebel pulak, ‘wah, tak boleh tak boleh, camana nak sambung? bracket problem, bla bla’ Haku tanya, ‘habis?’ Uncle bilang, ‘wah tak sempat, lu pigi kedai sebelah,’ Waduh, haku tunggu dekat satu jam, last2 dia soh haku gi tempat lain. Apa barang kanns?

Dengan terhegeh2 haku tolak motor gi kedai welder no. 1 corner lot tadi. Haku nampak memang ramai welder tengah bz gak. Haku tanya mamat cina (hensem macam hero korea). Mamat cina datang tengok ekzos motor haku. Tak sempat haku nak explain, mamat cina cakap, ‘RM25′. Fuyoh, haku terkejut juga sebab haku ingat leh mencecah ratusan hinggit. Haku tanpa banyak soal kata oke, haku pun tunggu. Mamat cina buat, baringkan motor haku tepi longkang sampah je. Bukak cabut ekzos motor. Mamat cina ludah sana ludah sini. 20 minit siap. Haku bayar.

Tetiba kejadian mirikel berlaku. Ha ha ha, mirikel la sangat kanns.

Masa haku nak blah tuh, adalah sorang mamat India baru datang naik kapcai. Kat kedai welder no. 1. Tanya mamat cina (hensem macam hero Korea) tadi. Mamat cina tengok ekzos motor dia. Baca-baca sikit, mamat cina cakap ‘RM15′ sudah.  Haku tengok muka mamat India terkezot uoolss. Haku pun terkezot sama sbb rege lagik murah dari rege welding ekzos motor haku tadik.  Mamat India sambil melenting bilang, ‘aikk, camane lu kira RM15?? ituari kawan saya buat RM8 je???’ Mamat cina balik kat ekzos motor yang dia tengah buat sambil geleng2 kepala – ‘tak dapat, tak dapat’. Haku tengok muka mamat India tuh, dan mamat India tuh tengok haku sambil menyeringai tersengih. Dia tolak motor gi kedai welder no. 2 yang tadi. Ha ha ha, haku gelak dalam hati, ‘masaklah ko kena tunggu 45 minit, pastu uncle welder tuh bilang taknak buat!’

Haku pun blah dari tempat keramat tuh.

19
May
10

proton saga blm

a new Proton Saga BLM carrying my ic number, in reverse way

Haku bukanlah nak kata haku tak main kete buatan Nasional nih. Sebelum nih, haku sudah pakai 5 bijik kete nasional. Dari mula2 haku berkerjaya, haku pakai Proton Saga Megavalave 1.3 je. Pastu Proton Iswara 1.3 juga. Pastu Proton Wira 1.6 dan 1.5.  Perodua Kancil pun haku pernah pakai. Itupun haku beli pakai jual, beli pakai jual adanya.

Bulan kelmarin masa haku outstation di Miri, syarikat tempat haku kerja dah bagi haku pakai Proton Saga BLM.  Kecuali kete2 proton nasional seperti diatas, haku cuma pernah bawak Proton Perdana saja.  Laju gila. Tapi haku pernah nampak dengan mata kepala haku sendiri. Proton Perdana yang dipandu mamat cina dah berdesup cuba kejar kete BMW dan Mercedes kat Plus Highway berdekatan area Kulai (sekarang Kulaijaya).  Masa tuh haku drive Honda City 1.5 je, mana de power nak merempit kanns. Haku follow lane kiri jakk. Tetiba kete Proton Perdana mengempar ketebing, terbabas, berguling-guling dan masuk longkang tepi highway. Betul-betul depan kete haku. Berdentum uooolss. Haku berenti dan bila haku tanya mamat cina dan amoi yang dok belakang yang dah patah bahu, mamat cina yang dah terkoyak daging perut kiri dan kanan tuh kata ‘brek dia screw-up lah bang’.  Ooops kelaut fulakks.

Berbalik citer pasal kete Proton Saga BLM yang haku drive for d first time.  Pada haku memang kete yang sempoi, tak banyak gadget. Tapi ada satu benda yang haku pelik gak. Sebab wiper dan alat lampu signal yang letaknya berlawanan antara satu sama lain, tak spt kete yang lain, hatta kete honda dan toyota yang haku pakai pun. (Macamla haku tak penah bawak kete Mercedes uoolss, kahh). Mungkin ikut teknologi barat kot. Jadi, untuk hari-hari permulaan membawa Proton Saga BLM memang konpius makk. Kalo nak tukar lane signal, mesti wiper depan akan bergerak dulu. Kekadang memang lucu gak. Kekadang memang bengang tahap angkasa gak. Aduhai.

Tapi haku tak puashati bila ada orang bilang ‘It looks very much like a MERCEDEZ C-CLASS from behind.’? Apa barang kanns. Nyamfahh makk tawww.

Gambar kereta Proton Saga BLM warna hitam lagi baru diatas (kat parking lot rumah bujang haku tinggal) haku tangkap kelmarin. Haku tertarik pada nombor platnya – 9015. Sebijik macam nombor ic haku, tapi terbalik. Gasaklah kanns. Tapi kan, kalo mak dibagi pilihan, mak nk beli nombor 106, sejibik sama dengan nombor lot parking tuh. Baru mancongkam uoolss. Kahh.

19
May
10

tag pasal kasut

he cannot shine my shoe, very sad
Jalan Tun Perak, Kuala Lumpur

Haku nak langsaikan hutang TAG pasal kasut pulak. Haku dapat TAG dari k’eja (blog SaYanG iBu). Tag ini juga datangnya dari Jiejah <- Eynda <- Liana <-

Katanya,

TB
sorry anda di TAG….sila layan tag tersebut ye.. ;o

so, layannnn..

Brand :  Green Point Club
Warna
: Hitam berkilat
Harga
: RM199 kot
Tahun beli
: Penghujung bulan Febuari 2010
Sebab beli
: Kasut kulit untuk kegunaan kerja sudah rosak tapaknya. Haku beli kasut ni sebab berkilat. Selalu kalau merempit kat tengah jalanraya, berenti kat traffic light tengok kiri kanan jeles sebab sumer abang2 askar dan polis kasutnya berkilat2 uools.

Gambar diatas, kasut tersebut yang haku suruh pakcik tukang kasut untuk bersihkan dan waxkan. Tapi sesungguhnya, pakcik itu tidak dapat mengilatkan warnanya seperti asal kerana kekurangan bahan-bahan pengilat. Dua hinggit sudah.

Anda nak TAG siapa? Tiada sesiapa. Sebab semalam haku dah TAG 12 blogger. Haku nak berehat. Boleh kan?

Citer lain, Sabtu malam kelmarin haku tengok Iron Man 2 uoolss. Kul 10.45pm kat TGV Jaya Jusco sudah.  Tak sedar 2 jam masa berlalu. Movie yang entertaining orang kata. Tapi takde plot jalan cerita yang baik. Haku bagi 3.5 bintang saja. Hahaha, abesla haku kena bambu dengan penyubiru tuh.

18
May
10

sunshine award

Sunshine Award meant nothing to me, but I want to appreciate it

Haku dapat Sunshine Award dari cacah (That Was Me Writing, Fly Me To The Moon).   Sebelum itu haku nak mintak maaf pada cacah sebab haku dah tercakap haku ‘pass’ taknak buat. Tapi macam ‘kurang ajar’ bunyinya kan. Kanns. Oleh itu, haku cuba sedaya upaya untuk menjawab TAG tersebut agar semua pihak berpuashati dan kita semua boleh jadi rakan siber yang baik-baik.

Sebenarnya haku pun tak tau nape blog haku yang xde apa2 nih terpilih oleh cacah untuk terima award. Cacah pun dok kechek gapo haku dipilihnya? Atas dasar apa? Tapi haku berkira2 bahawa award ini cuma saja suka-suka untuk rakan-rakan blogger yang menceriakan blog mereka kan. Kanns cacah?

Cacah (atas) seorang blogger perempuan muda yang rajin singgah dan komen blog haku yang takde ape2 nih. Kekadang tak datang komen berminggu2 jugak. Blogger yang punya banyak blog tapi jarang-jarang update. Punya kereta bernama jiji. Cek mek kelate yang tinggal di Seri Kembangan (katanya). Pernah naik kapalterbang, tapi tak pandai berenang. Pernah memecah jantung seseorang (katanya lagik oke).  Pernah kena chicken pox (samalah kita ahaks). Tak pernah kiss someone – samalah kita, ammvoiii.  Cacah sedang berazam untuk membeli rumah sendiri. Kalau orang belikan rumah untuk dia pun dia taknak (katanya lagik dan lagik). Har har har.

TAG berantai ini sebenarnya sudah lama berada dipasaran antarabangsa. Jadi haku cuba jejaki asal-usul dari mana ianya datang.

cacah <- klynn <- chech <- kuE <- syahira <- sekocinorlie <- AishahElga <- Melissa <- Pammypam <- mycomyescape <- cheryl <- jessica <- rujon <- chicmama <-

Dari senarai blogger diatas, haku nampak kesemuanya datang dari blogger pompuan yang bijaksana. Jadi, adakah haku menjadi ‘Lelaki Melayu Pertama’ yang buat TAG berantai nih? Ha ha ha. Layanns.

The rules of this pretty Sunshine award are:

  • Pay it forward – nominate 12 bloggers. < DONE>
  • Put the logo on your sidebar or within a post. You can take the logo from one of those previous bloggers. < DONE>
  • Link the nominees within your post. < DONE>
  • Let the nominees know they have received this award by commenting on their blog. < DONE>
  • Share the love and link to the person from whom you received this award. < DONE>

We could all do with a bit of sunshine right now and some of these people need some extra loving, the others have had to put up with awful weather for absolutely weeks and the others just because….xxx
I hope it brings as much pleasure to them as it has to me.
I hereby award;

1. Azrina3.7 – pemilik blog Reen’s Diary; Samohaeyo Gajok. Haku mula2 memang tak paham apa itu ‘Samohaeyo Gajok’. Ingatkan dialek indon ke bagai. Tapi enchek Google kan ada. Jadi haku terjemahkan kat sini, ‘Samohaeyo Gajok’ bermaksud ‘Keluarga Tersayang’ dlm bahasa Korea uools.

Azrina sorang ibu kpd 3 orang anak yang chomel. Suka berborak tanpa henti. Suka bershopping. Suka gardening, memasak dan menjahit. Suka layan novel. Suka dengar lagu hindustan. Tak suka blogger yang citer meleret-leret tapi yang sempoi jer (hakula tuh ;-P).

Pasal blog beliau pula, haku suka dengan entri pertama beliau – ‘Picnic @Hot Spring, Sungkai, Perak‘. Walaupun tiada yang komen, tapi gambar2 beliau bersama suami dan tiga orang anak amatlah terserlah kebahagiaan itu. Lagipun haku pernah sampai kat Hot Spring Sungkai itu.

Yang haku tak paham tentang 3.7 pada nama beliau. Boleh terangkan?

Status: Yellow

2. n@m@n – seorang cikgu muda yang baru mendapat cahayamata, Darwisy (7).  Kelmarin (16 Mei – sama birthday anak sulong haku) adalah hari guru. Haku nak ucap selamat Hari Guru pada n@m@n yang sering juga ke blog haku yang xde apa2 ini untuk tinggalkan komen.

Haku tertarik juga dengan entri pertama beliau tentang ‘kenapa berblog‘? Boleh share sumtin’ atau dptkn info, boleh suarakan ape sahaja yg tidak puas hati selagi tidak menganggu gugat keamanan sejagat dan kestabilan negara.

Yang haku jengkel sikit pasal blog cikgu n@m@n ialah dengan layout blog dia.  Lambat sangat upload. Kesemua entri akan diringkaskan, kalau nak tau, ‘[+/-] sila klik untuk selanjutnya’.  Dan kaler background biru yang silau mata memandang. He he he.

Dan Cikgu n@m@n adalah blogger lelaki tunggal yang haku bagi TAG kali ini.

Status: Yellow

3. Linda – pemilik blog miamanis (semuanya manis). Isteri dan Ibu 3 orang anak. Sentiasa menjaga kepentingan diri dan keluarga. Sangat positif dlm kehidupan, mesti cool and kita enjoy – katanya.

Kekadang beliau suka menulis tentang kisah2 lucah, 18SX dan sex yang tidak keterlaluan. Kalau haku layan komen, dia pun layan haku balik. He he he.

Nasik tambah: Linda suka kena tikam tikam katanya – ammvoiii.

Status: Hijau

4. nono – pemilik blog ‘Nono Fara, Photo Blog’. Nono (20+) seorang pelajar di UIA Gombak berasal dari Miri Borneo, yang meminati bidang photography tentang keluarga, rakan2, nature, lovers dll.

Haku pernah sekali terjumpa dengan beliau di Taman Tasik Perdana, ketika cuti Tahun Baru 2008. Ketika itu beliau bersama-sama dengan rakan-rakannya sedang bz mengambil gambar masing2.

Ituari nono bilang, nono nak kahwin lambat katanya. Ha ha ha.

Status: Yellow

5. nakjadimande – seorang penulis kacangan (katanya) dari seberang. Satu-satunya blogger Indon yang masih rajin dan tidak jemu-jemu singgah ke blog haku yang takde ape2 ini.

Walaupun blog haku yang ini masih berusia 2 bulan (asyik 2 bulan saja kanns), tapi rasanya kita sudah kenal lama kan.

Haku juga suka membaca blog bundo kerana bahasa yang digunakan puitis sekali. Tetapi kekadang haku juga tidak faham. Ha ha ha. (Ampun ya bundo !)

Status: Yellow

6. Nida – seorang ibu punya 3 puteri yang comel yang kini menemani suami belajar PhD di Auckland, New Zealand. Mula2 haku ingat tajuk blog ‘Di Bumi Albany’ itu haku agak seperti di Albania, Eropah. Ha ha ha.

Walaupun blog haku tak tersenarai dalam ratusan blogroll Nida, tapi beliau rajin singgah dan komen. Thank you very much. Wah, speaking makk. ;-P

Dan dari komen2 Nida, beliau amat senang berbicara dengan haku mungkin sebab kami berasal dari satu negeri yang sama kan. Dan sekarang Nida sedang merindui orang-orang kampungnya.  Kasihannya.

Status: Hijau

7. fidde – seorang wanita biasa saja (katanya), yang sayangkan mak beliau spt orang lain jugak.

Baru memiliki henfon baru yang leh muat 2 simcard, leh tengok TV, yang ada kamera. Fuyoh.

Sekali imbas, haku ingat fidde nih kembar si Nono itu. Sori makk.

Status: Yellow

8. nohas – pemilik blog orang bukit di ‘al-pakri’. Haku ingat mula2 beliau sorang lelaki. He he he.

Membaca blog beliau tidaklah menceritakan sangat tentang hidup peribadi nohas. Tapi berkisar tentang keagungan Illahi. Allahu Akbar.

Dan haku tak berjumpa pun gambar beliau, samada tersirat atau tersurat.

Status: Yellow

9. erna – mak tiga hero, suka memasak, membaca novel dan berkawan (katanya).

Haku tertarik dengan cerita anak sulongnya yang bersaiz besar. Entrinya ada di sini – ‘kisah heroku yang sulong‘. Semoga abang long maju jaya selalu.

Status: Yellow

10. akuatik – seorang pelajar di Glasgow UK. Pertama kali datang singgah blog haku yang takde apa-apa nih. Haku pun pertama kali jugak jenguk blog dia. He he he.

Akuatik memang rajin menulis. Tiadalah satu gambar2 dalam blog dia kecuali gambar orang lain belaka.  Mungkin akuatik ada blog lain agaknya.

Sebenarnya haku pun tak tahu nape haku pilih dia. Ha ha ha – tak tau takper.

Status: Merah

11. mizadgreat – punya lima orang anak, termasuk sepasang kembar dara sunti, Aida dan Aima. Entri Miza yang terakhir tentang kemalangan kereta Avanzanya.  Syukur, Miza sekeluarga selamat cuma terkejut saja.

Pernah beliau cuba mengajak haku ke group blog yang lagi satu – gelanggangfoto.com. Haku memang tak suka forum-forum bagai. He he he, lepas haku marah2, dia dah tak letak lagi iklan kat komen haku. Sori ek Miza, bukan haku tak cuba. Dan haku bukan marah, tapi nasihat.

Status: Yellow

12. zymazara – da catwoman de vogue.. grrrr.. ha ha ha. Seorang businesslady yang sudah biasa makan cili api dan madu lebah.. ha ha ha

Punya kereta warna emas cemerlang yang berdesup itu.

Zyma sungguh menyayangi anaknya yang sorang, Aqif. Dan Zyma sedang mengandungkan anak keduanya hasil usahanya yang gigih dan bersungguh2 jugak. Usaha tangga BMW kanns.

Good luck Zyma.

Status: Hijau

Status: Merah (no response), Yellow (responded), Hijau (dah buat).

Fuyoh, letih giler buat TAG kali ini. Semoga cacah berpuashati. ;-)




Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
April 2014
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

yang lampau


Follow

Get every new post delivered to your Inbox.