Archive for May 12th, 2010

12
May
10

hari jururawat sedunia

stopping vomiting and diarrhea
Regency Specialist Hospital (last Sunday)

Hari ini (12hb Mei) ialah hari jururawat sedunia.

Sudah lama jururawat itu tak kena cucuk. Ooops. Sudah lama jururawat tak mencucuk tangan haku dengan jarum. Addoii.

Sebenarnya masa gi Tanjung Sedili (Ahad kelmarin), haku tak lunch pun. Pagi-pagi tuh haku bekfas kat mcD jakk. Dalam perjalanan macam biasa, haku banyak minum air 100-plus, Root Beer dan Power Root. Jajan bebudak haku ratah sikit (sikit sangatlah kanns). Kerup-kerap kerup-kerap kerup lagikk. Bila sampai kat umah, perut mula meragam.  Haku cirit-birit dan muntah-muntah. Teruk gila uooolss.

Pendek citer, petang dah masuk wad. Doktor dah masukkan air 1 baldi bekas dalam tangan haku. 45 minit jugak tunggu.

Dalam wad memang sejuk gilerr. Menggigil-gigil atas bawah. Ditambah dengan air yang masuk badan tadi. Sejam kemudian haku dah keluar. Doc kasik ubat Ranitidine (tahan cirit birit gastric), Beamotil/Lomotil (diarrhea), Metoclopramide (gastric tahan muntah), Oral Rehydration Salt (packet) dan antibiotik. Doc lelaki bangsa Serani yang muda itu beriya-iya nak bagi haku MC tapi haku tolak. Haku kan kais pagi makan pagi (kalau tak keje, tak berasap dapur uoolss).

Petang dari spital haku balik umah haku tidur. Malam dah segar bugar.  Pagi-pagi senin haku dah berdesup pergi kerja. Bukannya jauh, bawak kompressor 3 jam sampai ofis sudah. Alhamdulillah.

Terimakasih untuk nurse-nurse sedunia lah.

Advertisements
12
May
10

jason bay

left: from the abandoned jetty house looking at the bridge; right: from the bridge
The bay was in colonial times known as Jason Bay or Jason’s Bay, but was subsequently renamed Teluk Mahkota.

Sudah lama haku hendak jalan-jalan ke Teluk Mahkota dekat Tanjung Sedili.

Ituari sudah terjah ke sana. Dari Teluk Mahkota terus ikut jalan pesisiran pantai ke Tanjung Balau, berdekatan Desaru.

Tiada yang menarik disini. Banyak chalet yang terbengkalai. Tapi pantai yang landai dan laut menghijau yang nyaman sedap mata memandang juga.




Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
May 2010
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

yang lampau