12
May
10

hari jururawat sedunia

stopping vomiting and diarrhea
Regency Specialist Hospital (last Sunday)

Hari ini (12hb Mei) ialah hari jururawat sedunia.

Sudah lama jururawat itu tak kena cucuk. Ooops. Sudah lama jururawat tak mencucuk tangan haku dengan jarum. Addoii.

Sebenarnya masa gi Tanjung Sedili (Ahad kelmarin), haku tak lunch pun. Pagi-pagi tuh haku bekfas kat mcD jakk. Dalam perjalanan macam biasa, haku banyak minum air 100-plus, Root Beer dan Power Root. Jajan bebudak haku ratah sikit (sikit sangatlah kanns). Kerup-kerap kerup-kerap kerup lagikk. Bila sampai kat umah, perut mula meragam.  Haku cirit-birit dan muntah-muntah. Teruk gila uooolss.

Pendek citer, petang dah masuk wad. Doktor dah masukkan air 1 baldi bekas dalam tangan haku. 45 minit jugak tunggu.

Dalam wad memang sejuk gilerr. Menggigil-gigil atas bawah. Ditambah dengan air yang masuk badan tadi. Sejam kemudian haku dah keluar. Doc kasik ubat Ranitidine (tahan cirit birit gastric), Beamotil/Lomotil (diarrhea), Metoclopramide (gastric tahan muntah), Oral Rehydration Salt (packet) dan antibiotik. Doc lelaki bangsa Serani yang muda itu beriya-iya nak bagi haku MC tapi haku tolak. Haku kan kais pagi makan pagi (kalau tak keje, tak berasap dapur uoolss).

Petang dari spital haku balik umah haku tidur. Malam dah segar bugar.  Pagi-pagi senin haku dah berdesup pergi kerja. Bukannya jauh, bawak kompressor 3 jam sampai ofis sudah. Alhamdulillah.

Terimakasih untuk nurse-nurse sedunia lah.


56 Responses to “hari jururawat sedunia”


  1. May 12, 2010 at 12:13 pm

    Cepat jugak ko masukkan air dalam badan? Emak aku masa sakit hari tu 8 jam baru habis sebotol.

    Salam.

  2. May 12, 2010 at 12:20 pm

    kih3…..

    kalo org len, mmg nak MC 18hr….😛

  3. May 12, 2010 at 1:00 pm

    Hahahaha…. saya belum ada pengalaman masuk wad lagi.. Kena cucuk benda lain ada la.. hahaha

  4. May 12, 2010 at 1:10 pm

    doktor serani tu laki ke pompuan? kalau laki kem salam. keh keh keh.

  5. May 12, 2010 at 1:16 pm

    Ingat tuh , jangan sesuka hati makan jajan anak . Kerup-kerap kerup-kerap kerup lagikk.

    kan dah kena sumpah ! terus cirit birit .

    Maaf ekh .. nak kutuk jap ..

    besarnya lengan ! muahahaha

  6. May 12, 2010 at 1:40 pm

    mcm sajer2 plak eh
    mgkin juga kebetulan…………..
    (ari jururawat)

    dah jadik kemestian kat den
    tiap2 ari jongah blog henkau nie

    harap hengkau x rimas….

  7. May 12, 2010 at 1:53 pm

    TB,

    tak sanggup den nak jumpa dengan jururawat lagik.
    5 kali dahhh cukoppp..

  8. May 12, 2010 at 3:04 pm

    Ishh… minum 100plus, power root dan root beer pun boleh cirit ? Tak tanya misi ke ?

  9. May 12, 2010 at 3:07 pm

    siannya kena cucuk… pengalaman pertama akak masuk spital ialah masa bersalin 16 tahun dulu!! alamak!!! org lama la akak ni…

  10. May 12, 2010 at 3:13 pm

    salam ..itulah betapa besar nya tugas jururawat.kalo tanpa mereka…mcmanalah patient yg ade kt spital tu kan ..

  11. May 12, 2010 at 4:14 pm

    jaga diri bebaik ya tb

  12. May 12, 2010 at 4:24 pm

    tulah dah dasar perut dah tua maner leh trima jajan ni makan nasi baru betul…klu org jawo.

    sedili pun ada org panggil tanjung lembu sbb dulu2 byk tahi lembu.

    nak suruh siasat knape kasi nama ‘jason bay’.

    • May 12, 2010 at 4:26 pm

      gi lah siasat makk, ;-P

      NAMANYA biasa didengar, tetapi jarang yang mengetahui asal usul Jason Bay sebelum ditukar kepada Pantai Teluk Mahkota.
      Sebelum Desaru menjadi tumpuan, pantai di tenggara Johor ini sering menggamit kunjungan warga tempatan dan pelancong dari Singapura. Mengikut catatan, Jason adalah lelaki berbangsa Scotland yang gemar melukis di pantai itu ketika negara belum merdeka.

      Pantai yang agak tersembunyi itu memberikan panorama indah dan inspirasi untuk berkarya. Selepas Tanah Melayu merdeka, Jason Bay dikenali sebagai Pantai Teluk Mahkota. Popularitinya pun kian suram, ia tetap menarik tumpuan peminat sukan lasak terutama dari Singapura. [+ mymetro ]

  13. May 12, 2010 at 4:42 pm

    Zaman kanak-kanak saya selalu berkelah disitu . (Jason Bay , Tg Sedili, Tg Lembu dan Tg. Leman )

    Tak pun kami ke Tg. Balau atau Air Papan , Mersing Dan Air Terjun ( K/Tinggi ) hambik ko , semua tempat saya sebut .

    Sebab saya orang Bandar Tenggara . ( fuhh, bangga seh ! )

  14. May 12, 2010 at 5:43 pm

    Jajan utk budak2 je..

    3 jam dari JB? Gerenti kena saman nih..hehe..

  15. May 12, 2010 at 6:15 pm

    Selamat berehat
    makan memacam
    tak pepasal terpaksa dirawat

  16. 33 sz
    May 12, 2010 at 7:41 pm

    adehhhhh…jajannnnnn!!! jangannnnn tak makan lg ye! ;p

  17. May 12, 2010 at 8:08 pm

    RAMAI dAH JUrUrawat sekarang TerDiRi daripada Kaum LELAKI…juga….

  18. May 12, 2010 at 8:56 pm

    minum air campur2 kot…
    tu pasal smpai cmtu skali..
    baru lagi la ni kene…

  19. May 12, 2010 at 10:57 pm

    Salam TB….

    Alahaiiiiii, cian la kat ko.
    Kene jaga2 sikit bab makanan…..

    Kompressor ko mmg power……b`desup laju 3 jam sampai dah. Tak t`cabut ke ko punya ekzos……????

    Huhuhuhuhu…….
    🙂

  20. May 12, 2010 at 11:55 pm

    huhuhu.. maza kalau dapat MC akan menggunakannya sepenuhnya.. huhuhu.. lagipun maza makan gaji lorrr.. kerja keras sangat pun sakit tulang.. nanti nak pakai lama lorrr.. majikan kalau kita sudah sakit, dia tak mau lagi, tak produktif.. huhuhu

    kendian hari siapa yg susah?! aderkkkk…

  21. May 13, 2010 at 12:44 am

    makan xingat dunia….xpsl2 kena poison food..
    alaaa..skali-skala xsalah amik mc..badan pun nak kena rest jugak…

  22. 45 DrSinga
    May 13, 2010 at 7:50 am

    pssst….
    ranitidine untuk gastrik
    metoclopramide.. tahan muntah…
    jangan salah makan ubat..
    get well fast-fast..

  23. May 13, 2010 at 8:13 am

    Haaa kannn dah kene cucuk…

    Jaga kesihatan… jaga makan.. jaga minum.. menjana minda kreatif inovatif…

    Kene cucuk sakit kan…

  24. May 13, 2010 at 12:33 pm

    selamat hari jururawat. banayk gak diaorang punya jasa untuk masyarakat kan

  25. May 13, 2010 at 3:16 pm

    Alah MC sehari je kot. Bukan tunbegia bos oil and gas ke hahahahaha😀

  26. 55 zouldahan
    May 15, 2010 at 5:07 pm

    Tun,
    Nak perbetul sikit
    RANITIDINE= ubat gastrik
    METOCLOPRAMIDE= ubat tahan muntah

    My first comment at your blog after your many2 comment kat my blog.
    Happy Weekend. I nak pi tengok Ironman 2 kat TGV Tebrau City.

    • May 15, 2010 at 5:37 pm

      oke doc, thanx
      sebenarnya ada sorang doctor dah perbetulkan sblm nih, cuma haku x sempat nak update dlm entry lagikk,

      btw, haku pon nk tengok ironman2 kat Tebrau City gak kul 10.45pm, lepas bebudak gi ngaji, mungkin kita berseliseh nanti, hahaha


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


Thunbergia Laurifolia

Thunbergia Laurifolia

Seorang lelaki, sudah lanjut usia, tinggal berasingan di ibukota. Suka bunga-bungaan, tapi bukan jiwang. Suka kereta-kereta, tapi bukan mat rempit. Suka fotografi tapi bukan photographer. Eh, suka suki haku lohh.
May 2010
M T W T F S S
« Apr    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

yang lampau


%d bloggers like this: